Blogs

MEER ZELFVERTROUWEN   I   MINDER PIEKEREN   I   MINDER TWIJFELEN   I   STERKER IN JE SCHOENEN STAAN

Blogs

Regelmatig schrijf ik een blog. Dit kan gaan over wie ik ben, wat ik doe, wat mijn visie is. Ook deel ik soms een stukje kennis over coaching, introversie, perfectionisme of zelfvertrouwen. Verder verwijs ik naar interessante links en artikelen. Leuk als je me hier regelmatig bezoekt. Heb je vragen over een onderwerp, neem gerust contact op. Kijk voor de contactgegevens op de contactpagina.

10 oktober 2019

Wat er gebeurt in je hersenen als je muziek luistert

Als je een introverte persoonlijkheid hebt, heb je een rijk innerlijk gevoelsleven. Waarschijnlijk luister je dan graag naar muziek en misschien máák je zelfs muziek. Muziek luisteren, en muziek maken nog meer, heeft een positief effect op de hersenen.

Vandaag, op de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid, deel ik graag dit filmpje met je. Hierin legt Erik Scherder uit wat muziek luisteren en maken doet in je hersenen. Het filmpje duurt een kleine 17 minuten. Is dit te lang? Lees hier dan verder voor een korte samenvatting.

25 september 2019

Jong en vitaal, hoe zorg je ervoor dat je dat blijft?

De meeste mensen weten inmiddels wel dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan gezond oud worden. Maar wist je ook dat mensen die positief denken gemiddeld 10 jaar langer leven? Vandaag is het Nationale Vitaliteitsdag, een mooie dag om hier eens dieper op in te gaan. Lees hier meer over het belang van het reguleren van je basisemoties en krijg 9 tips om jong en vitaal te blijven. 

vitaal blijven

14 september 2019

Heb jij een statische mindset of een groeimindset?

Wat zeg jij vaak tegen jezelf als het moeilijk wordt en je last hebt van een situatie? Zo ben ik nu eenmaal, dat hoort nu eenmaal bij mij? Of zie je het als iets om van te leren en ben je nieuwsgierig hoe je het anders aan kan pakken?

Hoe je hierover denkt, heeft alles te maken met in hoeverre je een fixed (statische) mindset hebt en in hoeverre je een growth mindset (groeimindset) hebt. Én in hoeverre je gelooft dat je dit kunt veranderen. Lees hier meer over de statische en groeimindset en hoe de werking van ons brein ons kan helpen je mindset te veranderen.
mindset

12 augustus 2019

Hoe je de voordelen van middelste kind zijn in kunt zetten

Ben jij iemand die moeilijk nee kan zeggen? Heb jij een hekel aan conflicten? Ben je meer gericht op wat de ander wil dan wat je zelf wilt? Dan ben je misschien wel een middelste kind. Wil je weten hoe je het middelste-kind-zijn in je voordeel kunt laten werken? Lees het hier.

middelste kind

1 augustus 2019

Hoe je als perfectionist kunt leven vanuit echtheid, zoals je bent

Ben je een perfectionist? Wil je weten hoe je meer vanuit echtheid kunt leven, gewoon zoals je bent? Lees hier meer over perfectionisme en tien tips om dit te begrenzen en als je kwaliteit in te zetten. 

Perfectionisme

15 juli 2019

Hoe overwin jij je angst?

Hoe zorg jij ervoor dat je de moed hebt om dát te doen wat je wilt? Hoe overwin je je angst? Hoe zorg je ervoor dat je een opdracht vanuit je kracht kan uitvoeren? En hoe doe je dat als je een perfectionist bent? Het antwoord op deze vragen is simpel, maar niet makkelijk: verander je mindset 🙂 . Lees hier hoe je dat doet. 

angst overwinnen

15 juli 2019

6 tips voor het zorgen voor je brein

Hoe zorg jij voor je brein? Misschien let je er al goed op dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en sport je daarnaast ook nog regelmatig. Maar train je jouw brein ook?

Lees hier​​​​​ een aantal tips die ik uit de Dag van de Coach heb gehaald (met dank aan Elke Geraerts). 

hersentraining

11 juli 2019

Hoe je je als introvert staande houdt in een extraverte maatschappij

Wist je dat een groot deel van de wereldbevolking een introverte persoonlijkheid heeft? Hier vind je een artikel over hoe je je met introversie in deze extraverte maatschappij staande kunt houden.

introversie

20 juni 2019

6 Tips voor meer rust (in je hoofd)

Heb je dat ook wel eens? Dat je zoveel moet van jezelf? Dat je zoveel wilt en leuk vindt? Vervolgens raak je steeds meer in je hoofd en verder verwijderd van jezelf. In deze blog geef ik je 6 tips voor meer rust (in je hoofd).

veel in hoofd

27 mei 2019

Wat zeg jij tegen jezelf?

Onlangs zag ik een reclamefilmpje voorbij komen van Dove. Het gaat over de stemmetjes die we vaak in ons hoofd hebben. Onze stemmetjes, die als innerlijke criticus, niet zulke aardige dingen tegen ons zeggen.

Lees hier meer over de inhoud en conclusie en bekijk de video. 

5 mei 2019

Hoe je jezelf vrij voelt…..

Bevrijdingsdag: de dag waarop wij elk jaar herdenken en vieren dat wij in 1945 bevrijd zijn door de geallieerden. Vrijheid is een groot goed, maar niet vanzelfsprekend. Elk jaar hoor of lees ik verhalen van mensen die gevangen zijn genomen of anderen hebben geholpen bij hun veiligheid door een schuilplaats te bieden.

Wil je weten wat deze overlevingsverhalen vaak gemeen hebben en hoe jij jezelf ook vrij kunt voelen? Lees hethier.​​​
vrij voelen

1 april 2019

Welke "haaien" zie jij op de weg?

Vorig jaar mei kwam mijn partner thuis en zei: “Er wordt een reis naar Belize georganiseerd en we kunnen mee!” Nu heb ik, als ik het woord “reizen” hoor, direct de neiging om “jaaa!” te roepen. Zeker naar een ver oord als Belize 😍.

Toch besloot ik eerst even wat meer uit te vragen. Hoe lang is het, wat gaan we zien en doen, met z’n tweetjes of met een groep, etc. Toen bleek dat we ook konden snorkelen en met onze voeten tussen de haaien en roggen gingen staan, terwijl deze gevoerd werden, kreeg ik het toch een beetje benauwd 😳. Lees ​hier hoe dit afloopt. 

25 maart 2019

HOU OP!

Heb je last van twijfels? Word je gek van je angsten en gepieker? Ben je helemaal klaar met je grenzeloze eetgedrag?

Lees hier verder voor een oplossing. 

grenzeloze eetgedrag

8 maart 2019

Wil je meer zelfvertrouwen op je werk? 

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag om even stil te staan bij de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Wat mooi dat wij dit in Nederland kennen, in tegenstelling tot een aantal andere landen. Maar dit betekent niet dat mannen en vrouwen ook gelijk zijn. Lees hier meer over verschillen tussen mannen en vrouwen in relatie tot werk. 

zelfvertrouwen en werk

3 maart 2019

Introverte feestjes 

De carnavalstijd is weer aangebroken. Voor menigeen is dit een tijd van feesten, verkleden, socializen en muziek. Wil je weten hoe ik als overwegend introvert het liefst een feestje vier? Lees het hier.  

introvert

1 maart 2019

Welk compliment heb jij vandaag gegeven? 

Vraag jij je ook wel eens af waarom de nadruk toch zo vaak ligt op wat níet goed gaat? Waarom alles altijd beter en anders moet?

Natuurlijk is het goed om zaken die niet goed gaan te verbeteren. Maar wij zijn geneigd om voorál te zien wat niet goed (genoeg) gaat. Ons brein is namelijk negatief ingesteld, vooral gericht op het tijdig signaleren van gevaar. Dat is het negatieve nieuws. Nieuwsgierig naar het positieve nieuws? Lees dat hier

compliment

18 februari 2019

Hoe kom jij uit je dip? 

Geniet jij ook zo van de eerste zonnestralen? Van de eerste krokussen en narcisjes? Ik vind het heerlijk, je ruikt dat de lente in de lucht hangt.

 Alweer een aantal jaren geleden was dat anders. Lees ​hier verder. 
dip

9 februari 2019

Ik pieker over waarom ik toch zoveel pieker

“Kan ik het wel? Doe ik het wel allemaal goed genoeg? Wat denken ze wel niet van me? Als ik het maar niet voor anderen verpest.”

Zomaar wat gedachtes en twijfels van coachees die langskomen tijdens mijn sessies met hen. Lees hier verder. 
pieker

26 januari 2019

Stress? Blue Monday? Het is maar hoe je erover denkt.

Nou, dat hebben we weer gehad hoor! Blue Monday. Van alleen het erover lezen en horen zou je al gedeprimeerd worden. Begrijp me niet verkeerd: het is goed om taboes te doorbreken. Om aandacht te geven aan depressies en mensen te steunen die hieraan lijden. Maar ik vind het een erg slecht idee om deze dag in z’n algemeenheid te benadrukken als de meest deprimerende dag van het jaar. In deze blog leg ik uit waarom, maar maak hiervoor eerst een koppeling met stress.

Stress

7 januari 2019

Hoe voorkom je dat je goede voornemens onder een laag stof verdwijnen?

Begin januari 2019: nu is de tijd voor veel mensen om hun goede voornemens tot uitvoering te brengen. Helaas komen velen van ons er vaak nog in de eerste maand van het jaar achter, dat het wéér niet is gelukt. Hoe zorg je er nu voor dat je in 2019 ook echt eens je doel behaalt? Ik geef je 5 tips die je helpen te voorkomen dat je je voornemens volgend jaar niet opnieuw hoeft af te stoffen.

Goede voornemens

3 december 2018

Succesvol of waardevol, waarvoor kies jij?

Toen ik van school kwam, wilde ik een beroep waarin ik mensen van dienst kon zijn. Ik kwam terecht in het bankwezen. (...............). Het was (meestal) leuk en heel interessant om de verscheidenheid aan verhalen van mensen te horen en erachter te komen wat voor hen belangrijk was. En ook waar ze slapeloze nachten van konden krijgen. Dan kon ik écht een passend financieel advies geven. Een plan wat écht paste bij degene die tegenover me zat.

 Tot het moment dat....Lees hier verder. 
waardevol

11 november 2018

Van een terneergeslagen naar een stralende jonge vrouw.

Ze kwam binnen. Haar hoofd was wat naar beneden gebogen en ze gaf me een zachte handdruk. Mijn aanbod om iets voor haar te drinken in te schenken, sloeg ze af. Op mijn vraag waar ik haar mee kon helpen, begon ze te vertellen. Lees ​hier verder. 

Stralen

25 oktober 2018

Ego of Ware ik, van waaruit handel jij?

Ken je dat? Iemand maakt een opmerking en je voelt een steek in je buik. Vanuit je emotie, bijvoorbeeld een angst, reageer je stante pede. Je gekozen woorden zijn niet bepaald tactvol en je denkt vervolgens: “Aj, niet handig, had ik maar eerst even tot 10 geteld”. Kun je leren om niet vanuit je 1e emotie te reageren en zo ja, hoe dan? Lees ​hier​​​ verder. 
Ego

8 oktober 2018

Welk boek heeft jou het meest geïnspireerd?

In mijn vorige blog haalde ik een voorbeeld aan uit het boek van Stephen Covey: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Dit boek is voor mij heel inspirerend en heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Lees ​hier verder.
persoonlijk leiderschap

20 september 2018

Hoe blijf jij in verbinding?

Een aantal jaren geleden las ik het boek van Stephen Covey:
de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Hierin werd een voorbeeld gegeven over hoe mensen vanuit hun eigen perspectief redeneren. Als vader wilde douchen, stond de douchekop te laag. Als zoontje wilde douchen stond de douchekop te hoog. Vader vroeg aan zoontje om, als hij klaar was met douchen, de douchekop weer op de “normale” hoogte terug te zetten. Hierop zei zoontje: “Dat is goed,als jij de douchekop na het douchen ook weer op de “normale” hoogte zet”. Lees hier verder. 

verbinding

6 augustus 2018

Hoe hoog leg jij je lat?

Wat moet jij van jezelf? En hoever ga je daarin? Waar ligt jouw grens? Eerder schreef ik over je angst overwinnen en de moed hebben om te doen wat je écht wilt. Maar er zijn natuurlijk wel grenzen. Tijdens onze vakantie in Noorwegen ben ik de mijne nogal tegengekomen 😬.....Lees hier wat er gebeurde. 

grenzen aangeven

9 juni 2018

Waardoor laat jij je leiden?

Herken je dit? Je wordt gevraagd om iets te regelen of te organiseren. Je zegt ja, maar het voelt niet helemaal goed. Je staat er niet echt achter. Toch ga je ermee aan de slag.

Naar mate de tijd vordert, denk je: “Waarom doe ik dit eigenlijk? Wil ik dit wel? Kan ik dit wel?”. Het slechte gevoel neemt toe en uiteindelijk besluit je de opdracht terug te geven. Er valt een last van je schouders. Je bent trots op jezelf dat je de moed had om de opdracht terug te geven. Opgelucht en blij vertel je dit bij thuiskomst aan je partner. Deze reageert met een verbaasde blik: “Wat laf, zeg!”. Lees hier verder.
angst

17 mei 2018

Wat is jouw kleur?

Vorige week werd mij gevraagd wat mijn logo betekende. Waarom had ik hiervoor gekozen? Welke betekenis zit hierin? Daar wil ik graag het één en ander over zeggen. Lees hier verder. 

Vrijheid

19 april 2018

Hoe overwin jij jezelf? 

Afgelopen week hebben mijn partner Sander en ik genoten van een weekje Malta. Wat een prachtig eiland! Vol van historische gebeurtenissen.

Een tijdje is Malta onder Brits bewind geweest. Er wordt dan ook links gereden en het stuur zit in de auto’s aan de rechterkant. Zo ook in onze huurauto. Meestal rijdt Sander ons in de vakantie overal heen en zit ik er heerlijk in mijn comfortzone naast. Het huurcontract stond nu echter op mijn naam en ik mocht ons deze vakantie dus overal heen chaufferen. Pfff, nou, dat was wel even slikken. Lees hier verder.

gedrag veranderen

5 april 2018

Wat wilde jij later worden? 

Zoals de meesten die mij een beetje kennen inmiddels wel weten, hou ik ervan om met mensen te werken. Dit doe ik inmiddels zo’n 28 jaar in verschillende banen.

Communicatie met mensen heeft me altijd geïntrigeerd. Als kind wilde ik..........(lees hier verder). 

Communicatie

maart 2018

Reis mee met Sanne - niveau 5 en 6

In de afgelopen weken hebben we gezien hoe Sanne omging met haar strubbelingen als financieel adviseur. Afhankelijk van het niveau waar haar probleem zat, pakte ze deze aan door respectievelijk haar omgeving te veranderen, haar gedrag te veranderen, nieuwe vaardigheden aan te leren en haar overtuigingen te veranderen. In deze laatste blog over de piramide van Bateson & Dilts de diepst liggende (en dus het aller moeilijkst te veranderen) niveaus “identiteit”en “missie”. Lees hier verder. 

passie

26 februari 2018

Reis mee met Sanne - niveau 3 en 4

De vorige keer hebben we meegereisd met Sanne. We hebben gezien hoe zij door haar omgeving te veranderen weer lekker in haar vel kwam. Ook hebben we gezien wat het veranderen van gedrag kan betekenen. Deze keer lees je meer over haar verandering op het niveau van “vaardigheden”en “overtuigingen”. Lees hier verder. 

overtuigingen

19 februari 2018

Reis mee met Sanne - niveau 1 en 2

Na een ietwat theoretische blog over de logische niveaus van Bateson & Dilts nu weer eentje van de praktijk. Want hoe pas je dat nou concreet toe? In de komende 3 blogs zal ik elke keer 2 niveaus uitwerken. Dit doe ik aan de hand van personage Sanne. Deze keer de “omgeving” en “gedrag”. Lees hier verder.

gedrag

7 februari 2018

Waar zit ie bij jou?

Ken je dat? Je merkt dat je in de omgang met anderen je snel onzeker voelt. In een discussie weten ze hun mening zo goed te verwoorden. Ze komen erg zeker over en lijken echt de expert. Wat heb jij dan nog toe te voegen? En als je al wat wilt zeggen, is dat dan niet een erg domme opmerking? Je voelt je hier niet prettig bij. Je wilt ook gezien worden en toegevoegde waarde hebben. Maar hoe?.......(lees hier verder). 

Bateson Dilts

30 januari 2018

Wat doe ik nu precies met dat coachen?

Deze vraag kreeg ik onlangs en is weer een mooi onderwerp voor een blog. Laat ik eerst beginnen met wat coachen niet is.

Coachen is nadrukkelijk geen counseling of therapie. Die zijn gericht op genezing, terwijl ik me als coach richt op het vergroten van inzicht. Coachen is een vorm van leren, waarbij gedragsverandering sneller bereikt wordt. Waar ligt nu in mijn praktijk de grens?.......(lees hier verder). 

Wat is coachen?

22 januari 2018

Ik moet je iets bekennen……..

Zoals je misschien al gelezen hebt, ben ik coach met als specialisatie zelfvertrouwen en gezonde voeding. Ik zou het dus moeten weten, zeg maar.

Maar ik moet je iets bekennen:.........(lees
hier verder).

Zelfvertrouwen

8 januari 2018

Waarom ik doe wat ik doe?

Veel mensen reageren verrast als ik zeg dat ik coach ben geworden. Mijn eerste blog is daarom een mooie gelegenheid om dit toe te lichten.

Ik heb voor het coachvak gekozen omdat ik zelf als klant heb ervaren wat dit voor je kan betekenen. Je krijgt............(lees
hier verder).

Monique