Bloggen

MEER ZELFVERTROUWEN I MINDER PIEKEREN I MINDER TWIJFELEN   I    STERKER IN JE SCHOENEN STAAN

Bloggen

Regelmatig schrijf ik een blog. Dit kan gaan over wie ik ben, wat ik doe, wat mijn visie is. Ook deel ik stukjes kennis over coaching, introversie, hoogsensitiviteit, perfectionisme of zelfvertrouwen. Verder wijs ik naar interessante links en artikelen.

Leuk als je mij hier regelmatig bezoekt. Als je geen blog wilt missen, kun je je ook inschrijven voor mijn driemaandelijkse inspiratiemail. Heb je vragen over een onderwerp, neem gerust contact met me op.

17 augustus 2024

Feedback geven en ontvangen, hoe je dit op een constructieve manier doet

Vind je het lastig om feedback te geven? Voel je je snel aangevallen als je feedback ontvangt? 

In mijn vorige blog bespreek ik de verschillende niveaus waarop je kunt communiceren. Op het communicatieniveau "interactie" is het een must dat jullie op een goede manier feedback geven en ontvangen. Lees hier hoe je dat op de juiste manier doet.

feedback

17 juli 2024

Welke communicatieniveaus gebruik jij?

Lijkt het soms alsof jij een hele andere taal spreekt dan je gesprekspartner? Zie je iets gebeuren in het gedrag van je gesprekspartner wat totaal niet aansluit bij wat jij zo goed uit hebt gelegd? Dan kan het zijn dat je op het verkeerde communicatieniveau hebt gepraat. “Hoezo communicatieniveau?”, zal je misschien denken. Dat leg ik in deze blog uit.

communicatielagen

16 juni 2024

5 Kenmerken die je persoonlijkheid bepalen

Je hoort en leest veel over persoonlijkheidstypes introversie en extraversie en ook ik heb daar al het één en ander over geschreven. Maar wist je dat dit niet het enige aspect is wat je persoonlijkheid bepaalt? Zet twee overwegend introverte mensen naast elkaar en de verschillen zijn waarschijnlijk nog steeds erg groot. Lees hier waar dat nu in zit. 

persoonlijkheid

17 mei 2024

Jong en vitaal, hoe zorg je ervoor dat je dat blijft?

De meeste mensen weten inmiddels wel dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan gezond oud worden. Maar wist je ook dat mensen die positief denken gemiddeld 10 jaar langer leven? In deze blog vertel ik wat in dit verband het belang is van het gebruik van je basisemoties. Ook geef ik je 9 tips om jong en vitaal te blijven.

vitaal blijven

17 april 2024

Die stemmetjes in je hoofd? Rustig, het is je ego maar!

Denk jij vaak aan iets dat in het verleden is gebeurd? Maak je je zorgen over morgen? Of kun je goed in het nu leven? 

Als mens hebben wij allemaal te maken met onze gedachten, verschillende stemmetjes in ons hoofd. Stemmetjes die zeggen dat je eigenlijk iets wel zou willen of moeten, de drijvende stemmetjes. En de terughoudende stemmetjes, die je daarin vervolgens weer tegenhouden. Twee soorten stemmetjes die constant met elkaar in gevecht zijn. We kunnen telkens weer kiezen welk stemmetje we willen volgen. Maar hoe maak je nu steeds die keuze? Lees het hier.

stemmetjes in je hoofd

17 maart 2024

Wat is jouw uitdaging?

Afgelopen week ontving ik een coachee in mijn praktijk die op haar werk regelmatig de opmerking kreeg dat ze wel eens wat assertiever en wat zichtbaarder mocht zijn. Ze wist dat ze als meer introvert type bescheiden en rustig was, maar bij het idee dat ze assertief en zichtbaar moest zijn, liepen de rillingen over haar rug. Ze kon en wilde toch echt geen “arrogante tante” worden.

Na haar gerust te hebben gesteld dat dit niet nodig is, zijn we aan de slag gegaan met haar kwaliteiten en uitdagingen. We hebben dit gedaan aan de hand van de kernkwadrant. Hoe dit werkt, leg ik hier 
uit.

uitdaging

17 februari 2024

Hoe je je als introvert staande houdt in een extraverte maatschappij

Wist je dat een groot deel van de wereldbevolking een introverte persoonlijkheid heeft? De cijfers op internet wisselen nogal, omdat het afhangt van de gebruikte definities van persoonlijkheidstypen, meetmethoden en andere factoren zoals culturele verschillen. Over het algemeen wordt (op basis van algemene studies en onderzoeken wereldwijd) geschat dat ongeveer 25-30% van de bevolking introvert is, terwijl ongeveer 50-60% extravert is. Het is dan ook logisch dat onze maatschappij erg extravert is ingericht.

Ben je overwegend introvert en wil je weten hoe jij je in deze extraverte maatschappij staande houdt? In deze blog geef ik je 6 tips.

introvert en extravert

17 januari 2024

Wat een poppenkast!

Onlangs werd ik weer eens geconfronteerd met mijn eigen poppenkast. Met al mijn stemmetjes die zich, hard of zacht, lieten horen in de nogal onprettige situatie van dat moment.  

Toen de situatie zich voordeed, werd ik me heel bewust van wat ik dacht en welke angsten daaronder lagen. Het was het stemmetje van mijn “innerlijke kind”. Dat wilde zich graag gezien en gehoord voelen. Ze wilde graag meedoen. En dat gebeurde niet, ondanks dat mijn “pusher” van alles probeerde om de situatie te veranderen. Lees hier hoe het verhaal van mijn poppenkast afliep.

poppenkast

16 december 2023

10 tips voor gezellige en toch ontspannen feestdagen

Ben jij een introverte, hoogsensitieve en/of perfectionistische vrouw? Zie jij op tegen de drukte van de feestdagen? In deze blog geef ik je 10 tips om te midden van alle festiviteiten voor jezelf te zorgen. Lees hoe jij kunt ontspannen, genieten en sprankelen tijdens deze bijzondere tijd van het jaar.
tips voor de feestdagen

17 november 2023

Hou jij jouw zaag scherp?

Mijn partner kan zich soms storen aan het feit dat ik, zo hij het ziet, zit te niksen of met onbelangrijke dingen bezig ben. In werkelijkheid ben ik druk met mijn plicht om mezelf energie te geven 😇. Ik hou dan de zaag scherp op spiritueel vlak.

De zaag scherp houden doe ik o.a. door yoga te beoefenen, te wandelen en fietsen in de natuur, naar mijn waarden te leven en door me te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Stephen Covey adviseert in zijn boek “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap” bij deze 7e eigenschap op 4 vlakken de zaag scherp te houden. En hierin te zorgen voor evenwicht. 

De afgelopen maanden heb ik 6 eigenschappen uit dit boek behandeld. Nu is deze 7e en laatste aan de beurt: Hou de zaag scherp!

Stephen C

16 oktober 2023

Ken je dat gevoel?

Ken je dat gevoel van opwinding en positiviteit als jullie samen iets voor elkaar hebben gekregen? Of omdat jullie samen een oplossing hebben gevonden, omdat elk teamlid z’n trots en ego ondergeschikt heeft gemaakt? Dan is er volgens Covey's 7 eigenschappen van effectief leiderschap sprake van synergie in jullie team.

In deze blog in de serie over deze 7 eigenschappen van Stephen Covey behandel ik de 6e eigenschap “Werk synergistisch”. Ik leg uit wat synergie is, de voorwaarden om synergie te bereiken en hoe synergie er praktisch bij jou uitziet.

covey 7 eigenschappen

17 september 2023

Wat wil ik later worden?

Wat wil ik later worden? Vraag jij je dit af? Dan kan het helpen om even terug te gaan naar jouw kind-zijn. Lees hier waarom.

Communicatie

16 augustus 2023

Luister jij empathisch of vooral om eerst begrepen te worden?

De meeste mensen luisteren om te kunnen reageren i.p.v. te begrijpen. Vervolgens trekken ze het naar hun eigen levensverhaal: “O ja, dat heb ik ook!...”. We willen allemaal graag zelf begrepen worden. We zijn geconditioneerd om vanuit onze eigen ervaringen te reageren.

Maar op elk vlak van het leven gaat het om eerst begrijpen, dan begrepen te worden. Een arts stelt eerst een diagnose alvorens het recept uit te schrijven. Een jurist verdiept zich eerst in wetten en jurisprudentie alvorens een oordeel te vormen. Een goede verkoper verdiept zich eerst in zijn klant, de behoeften en wensen, alvorens met een oplossing te komen. In alle gevallen gaat het hierbij vooral om menselijke relaties.

Het geheim van effectieve communicatie is: probeer eerst te begrijpen en dan pas om begrepen te worden. Maar hoe doe je dat nu, hoe communiceer je effectief? Je leest het hier.

empathisch

15 juli 2023

Denk jij in termen van rivaliteit of van samenwerking?

In mijn drie eerdere blogs over de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey ging het over eigenschappen die nodig zijn voor overwinningen op jezelf. Deze zijn proactief zijn, begin met het einde voor ogen en belangrijke zaken eerst.

In de volgende blogs behandel ik de eigenschappen die nodig zijn voor overwinningen met de omgeving. Het is belangrijk om je in deze volgorde te ontwikkelen. Zoals Stephen Covey zegt: je kunt niet goed omgaan met anderen als je niet hebt gevochten voor een leven in harmonie met jezelf.

In deze blog lees je wat een emotionele bankrekening is en welke stortingen je kunt doen om het saldo positief te houden. Dit is nodig om vertrouwen op te bouwen en te houden tussen jou en je omgeving. Ook behandel ik de verschillende basishoudingen voor samenwerking en welke zorgen voor rivaliteit. Loop jij vast in samenwerkingen of vind je onderwerpen hierover gewoon interessant? Klik dan vooral door naar deze blog.

samenwerking

17 juni 2023

9 Tips voor mensen met hoogsensitieve eigenschappen (hsp)

Hou je van diepgang? Ben je empathisch? Doorzie jij snel situaties en mogelijke gevolgen? Heb je een groot rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel? Dit zijn een paar positieve kenmerken die kunnen voorkomen bij hoogsensitieve personen.

In onze maatschappij wordt hoogsensitiviteit helaas snel bestempeld als zwak, overgevoelig, zweverig. Dit zijn onterechte oordelen. In mijn nieuwe blog lees je waarom ik dat vind. Ik beschrijf de kenmerken waaraan je hoogsensitiviteit herkent. Ook geef ik je 9 tips om overprikkeling te voorkomen en hoogsensitiviteit als kracht in te kunnen zetten.

hsp

17 mei 2023

In hoeverre pas jij zelfmanagement toe?

Herken je dit? Je bent elke werkdag aan het rennen om alles klaar te krijgen. Je hebt het gevoel geleefd te worden en vooral met de waan van de dag bezig te zijn. Je komt niet toe aan de dingen die jij belangrijk vindt en waarvoor je volgens jou bent aangenomen.

Dit is hoe het leven van veel mensen eruit ziet. We moeten steeds meer met steeds minder mensen. Op dit moment geloof je het misschien niet, maar je kunt hier wel wat aan doen. Je hebt hier invloed op. En dat begint met de twee eigenschappen waar ik het de vorige keer over heb gehad: proactief zijn en beginnen met het einde voor ogen (uit het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey). De derde eigenschap die nodig is, is zelfmanagement. Daar lees je in deze blog meer over. Ook geef ik je handige tools om jezelf te managen. 

zelfmanagement

17 april 2023

Wat zijn jouw hoogste waarden en idealen?

Denk jij wel eens na over jouw afscheid? Over het einde van jouw leven? Wat wil je dat familie, vrienden, collega’s over jou zeggen? Over wie je was? Hoe jouw karakter was? Welke bijdragen en prestaties je geleverd hebt?

Ik snap dat dit niet het meest vrolijke onderwerp is. Toch wil ik dit onderwerp niet ongemoeid laten. Het zegt namelijk heel veel over waar jij heen wilt. Over wat jij het belangrijkste vindt in jouw leven. Als jij je een voorstelling hiervan maakt, kun je bij elke stap of beslissing die jij neemt, toetsen of dat aan jouw einddoel bijdraagt. Je kunt nog zo hard werken, actief en efficiënt zijn. Maar als je uiteindelijk op het verkeerde pad zit richting een bestemming die jij niet wilt, ben je niet effectief bezig.

Het begint allemaal met deze voorstelling. Hierin schep je een toekomstbeeld. Maar dat is niet genoeg om dit ook te realiseren. Daarvoor is meer nodig. Je leest het in deze blog. 

Waarden

18 maart 2023

Kwetsbaarheid: iets om je voor te schamen of toont het moed?

De telefoon gaat. Aan de lijn is een jonge vrouw. Ze heeft me al een aantal keren voorbij zien komen op social media en is getriggerd door mijn blogs. Ze herkent zich in de verhalen over het vele twijfelen aan zichzelf en het ’s nachts liggen piekeren. Ze denkt dat ze in een burn-out zit. Ze is er klaar mee en wil dat het ophoudt.

Na haar gecomplimenteerd te hebben voor het nemen van de eerste stap hiertoe, gaan we over tot het plannen van een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Er blijkt haar echter iets tegen te houden. Ze geeft uiteindelijk toe dat ze zich ervoor schaamt. “Voor wat precies?” vraag ik. “Nou, dat dit me overkomt. En dat ik het niet zelf kan oplossen, dat ik daar hulp bij nodig heb.”

Luister jij ook naar dat stemmetje van schaamte? Hoe gelukkig maakt je dat? Lees hier hoe je dit doorbreekt en hoe het met de jonge vrouw afliep.
schaamte

17 februari 2023

Hoe proactief ben jij?

Als er iets gebeurt of iemand iets zegt, waarbij jij de neiging hebt om direct te reageren, doe jij dat dan ook? Of wacht je een moment om daar bewust voor te kiezen?

Wij hebben vermogens die ons anders maken dan computers en dieren. Tussen stimulus en respons hebben wij de vrijheid om te kiezen. Stephen Covey schreef in zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” dat dit onze grootste kracht is om ons als mens te ontplooien.

De eerste en belangrijkste eigenschap om het maximale uit onze vermogens te halen en persoonlijk effectief te zijn, is volgens hem proactiviteit. Om je meer bewust te worden van je proactiviteit ontwikkelde hij de Cirkel van invloed en betrokkenheid. Lees in deze blog meer over deze belangrijke eigenschap en de Cirkel van invloed en betrokkenheid.
proactief

16 januari 2023

Hoe blijf jij in verbinding?

Een aantal jaren geleden las ik het boek van Stephen Covey:
de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Hierin werd een voorbeeld gegeven over hoe mensen vanuit hun eigen perspectief redeneren. Als vader wilde douchen, stond de douchekop te laag. Als zoontje wilde douchen stond de douchekop te hoog. Vader vroeg aan zoontje om, als hij klaar was met douchen, de douchekop weer op de “normale” hoogte terug te zetten. Hierop zei zoontje: “Dat is goed, als jij de douchekop na het douchen ook weer op de “normale” hoogte zet”.

Dit voorbeeld heeft me nooit meer losgelaten. Wij mensen hebben de neiging om met elkaar te communiceren vanuit ons eigen referentiekader. Wat de gevolgen zijn en hoe je dan wel vanuit verbinding communiceert, lees je in deze blog

verbinding

17 december 2022

Hoe je trouw kunt blijven aan jezelf...

Ben je iemand die graag klaar staat voor anderen? Vind je het belangrijk wat anderen van je denken en heb je je voelsprieten vaak naar je omgeving uit staan? Dan is het extra belangrijk om ook stil te staan bij wat je zelf belangrijk vindt, bij jouw normen en waarden. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je trouw blijven aan jezelf in alle omstandigheden zonder egoïstisch voor je omgeving te worden? Lees het hier.

jezelf trouw kunnen blijven

17 november 2022

Dramadriehoek en winnaarsdriehoek: Welke rol(len) herken jij bij jezelf?

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: een “lastig” persoon. Hoe ziet een lastig persoon er bij jou uit? Wat zegt deze? Hoe gedraagt deze zich?

  • Is deze van mening dat een ander het nooit goed doet en kan hij of zij zelf het beter?
  • Springt de lastige persoon vaak ongevraagd te hulp en neemt deze de verantwoordelijkheid zelfs helemaal over?
  • Of is deze juist erg passief en voelt hij of zij zich zo’n beetje de grootste pechvogel op aarde?
Als je met één van deze “lastige” personen te maken hebt, dan is de verleiding groot dat jij zelf ook in één van de beschreven gedragingen schiet. En dan is een goede communicatie ver te zoeken. Jullie zitten dan beiden in de zogenoemde Dramadriehoek. In deze blog geef ik je handvatten hoe je uit de dramadriehoek blijft en ervoor zorgt dat jullie communicatie en relatie goed blijven. 
dramadriehoek

16 oktober 2022

Welke permissies mag jij jezelf geven?

Een opgroeiend kind probeert met zichzelf en de wereld om hem heen om te gaan en die hanteerbaar te maken, grotendeels onbewust. Het bouwt onbewust boodschappen in bij zichzelf. Als volwassene helpen deze boodschappen niet altijd meer. Dan is het helpend om je bewust te worden van die boodschappen, zodat je deze kunt veranderen. De Transactionele analyse biedt hiervoor handvatten.

Deze blog is de derde van een serie van vier over de Transactionele analyse. Hierin behandel ik de genoemde tool die de TA biedt voor meer zelfinzicht en groei naar autonomie: de drivers, de stoppers en de allowers. De twee eerdere blogs behandelen de tools:

lief voor jezelf

17 september 2022

Vanuit welke egopositie(s) zou jij beter kunnen communiceren?

Heb jij vaak het gevoel dat jouw gesprekspartner niet snapt wat jij bedoelt? Zit jij vaak op een andere frequentie dan je gesprekspartner? Dan kan het zijn dat jullie vanuit een andere "egopositie" communiceren dan je zou verwachten.

De Transactionele analyse, een methode die ervan uitgaat dat groei in autonomie bij mensen mogelijk is, geeft tools hoe je hiermee om kunt gaan. In deze tweede blog van een serie van vier behandel ik de Egoposities van waaruit we kunnen handelen en de bijbehorende transacties ofwel communicatiepatronen. 

In mijn vorige blog heb ik de 4 basisposities behandeld van waaruit wij als volwassene nog steeds denken, voelen en doen. Deze vloeien voort uit de strooks (positieve en negatieve aandacht) die je in je kindtijd hebt ontvangen en het (levens)script wat je daarmee hebt ontwikkeld.

egopositie

17 augustus 2022

Door welk venster kijk jij op de wereld?

Heb jij snel het gevoel dat anderen het beter kunnen of weten dan jijzelf? En laat je dingen daarom liever over aan een ander? Als je vaak onzeker bent, zet je anderen eerder op een voetstuk en maak jij jezelf kleiner. Waarschijnlijk heb je ook een sterke innerlijke criticus.

In mijn praktijk begeleid ik regelmatig meer introverte coachees die hierdoor vastlopen. Wat kan helpen is je bewust te worden welke overtuigingen je (als kind) onbewust hebt aangeleerd. Een methode die hierbij kan ondersteunen is de Transactionele analyse. In deze blog lees je meer over deze methode en hoe hij jou kan helpen. 

jezelf kleiner maken

17 juli 2022

Ik moet je iets bekennen.........................

Ik moet je iets bekennen: ja, ik ben een coach............met hoogtevrees 😬.

Wil je weten hoe ik daar nu mee om ga? Lees het hier.

hoogtevrees

16 juni 2022

GROW-model: een praktisch stappenplan voor groei

Zit je in een situatie die niet fijn is? Zou je dat willen veranderen maar weet je niet goed hoe? Of kun je geen keuze maken en blijf je er in omdraaien?

Wat jou dan kan helpen is om stapsgewijs in kaart te brengen wat je precies wilt en welke acties je daarvoor moet ondernemen.

Hier vind je het GROW-model, een eenvoudig stappenplan dat jou hierbij kan ondersteunen. 

GROW-model

14 mei 2022

Heb jij een statische mindset of een groeimindset?

Wat zeg jij vaak tegen jezelf als het moeilijk wordt? Als je last hebt van een situatie? Zo ben ik nu eenmaal, dat hoort nu eenmaal bij mij? Of zie je het als iets om van te leren en ben je nieuwsgierig hoe je het anders aan kunt pakken?

Hoe jij hierover denkt, heeft alles te maken met in hoeverre je een fixed (statische) mindset hebt en in hoeverre je een growth mindset (groeimindset) hebt. Én in hoeverre jij gelooft dat je dit kunt veranderen. Lees hier
 meer over de statische en groeimindset en hoe de werking van het brein jou kan helpen je mindset te veranderen.
mentaliteit

17 april 2022

Ego of Ware ik, van waaruit handel jij?

Ken je dat? Iemand maakt een opmerking en je voelt een steek in je buik. Vanuit je emotie, bijvoorbeeld een angst, reageer je stante pede. Je gekozen woorden zijn niet bepaald tactvol en je denkt vervolgens: “Aj, niet handig, had ik maar eerst even tot 10 geteld”. Kun je leren om niet vanuit je 1e emotie te reageren en zo ja, hoe dan? Lees het hier
ego

19 maart 2022

Flow: hoe je een bore- of burn-out voorkomt

Voel jij je uitgeblust? Dan herken je misschien één van de volgende situaties?

  • Je staat op en ziet op tegen de dag. Weer zo’n saaie dag, die waarschijnlijk een kopie is van de dag daarvoor. En de dag daarvoor, en daarvoor…Je bent blij als de maandag erop zit, gelukkig, de kop is eraf! Als de woensdag voorbij is, ben je over de helft, weer dichter bij het weekend, yes. En op vrijdag slaak je een zucht en verlichting: uitgeblust maar zonder voldoening ga je het weekend in. Wat zou je blij zijn met wat meer uitdaging. 
  • Je staat op en ziet op tegen de dag. Er lopen wat lastige kwesties tegelijk en de druk is hoog. Kun je dit allemaal wel, hoe moet je dit allemaal aanvliegen? Vorige week heb je de hele week al op je tenen gelopen. En de week daarvoor, en daarvoor…..Wat zou je gelukkig zijn als met wat meer routinematige klussen, iets meer sleurgevoel.
In beide situaties zit je niet in de flow. Dan ligt een bore- of burn-out op de loer. Wil je weten hoe dit te voorkomen? Lees dan deze blog
stroom

19 februari 2022

Reis mee met Sanne - deel 3
Veranderen op niveau "identiteit" en niveau "missie"

In november jl. schreef ik een blog over de logische niveaus van Bateson & Dilts. Dit model geeft de verschillende niveaus aan in onszelf waarop we leren, denken en veranderen. Ik beloofde toen de volgende 3 blogs elke keer 2 niveaus uit te werken aan de hand van personage Sanne, om te verduidelijken hoe je dit model in praktijk kunt toepassen.

In de afgelopen 2 blogs hebben we gezien hoe Sanne omging met haar strubbelingen als financieel adviseur. Afhankelijk van het niveau waar haar probleem zat, pakte ze deze aan door respectievelijk haar omgeving te veranderen, haar gedrag te veranderennieuwe vaardigheden aan te leren en haar overtuigingen te veranderen. In deze laatste blog over de piramide van Bateson & Dilts reizen we met Sanne mee op de diepst liggende (en dus het aller moeilijkst te veranderen) niveaus “identiteit” en “missie”.

identiteit

17 januari 2022

Reis mee met Sanne - deel 2
Veranderen op niveau "vaardigheden" en niveau "overtuigingen"

In november jl. schreef ik een blog over de logische niveaus van Bateson & Dilts. Dit model geeft de verschillende niveaus aan in onszelf waarop we leren, denken en veranderen. Ik beloofde toen de volgende 3 blogs elke keer 2 niveaus uit te werken aan de hand van personage Sanne, om te verduidelijken hoe je dit model in praktijk kunt toepassen.

Vorige maand hebben we in deel 1 meegereisd met Sanne op niveau omgeving en niveau gedrag. We hebben gezien hoe zij door haar omgeving te veranderen weer lekker in haar vel kwam. Ook hebben we gezien wat het veranderen van gedrag kan betekenen. Deze maand lees je meer over haar verandering op het niveau van “vaardigheden” en “overtuigingen”.

overtuigingen

18 december 2021

Reis mee met Sanne - deel 1
Veranderen op niveau "omgeving" en niveau "gedrag"

Vorige maand schreef ik een blog over de logische niveaus van Bateson & Dilts met een theoretische uitleg. Dit model geeft de verschillende niveaus aan in onszelf waarop we leren, denken en veranderen. Ligt een oorzaak van jouw probleem op een niveau onderin deze piramide, dan is dit het makkelijkst te veranderen. Ligt een oorzaak van jouw probleem op een hoger niveau in de piramide, en daarmee dieper in jezelf, dan kost dat meer moeite. 

Hoe pas je dit model nu concreet toe? Hoe ziet het eruit in de praktijk? In de komende 3 blogs zal ik elke keer 2 niveaus uitwerken aan de hand van personage Sanne. In de blog van deze maand ga ik in op de onderste 2 niveaus van de piramide, die het makkelijkst aan te passen zijn: “omgeving” en “gedrag”. Reis in deel 1 mee met Sanne. 

gedragen

19 november 2021

Waar zit ie bij jou?

Herken je dit? Je merkt dat je in de omgang met anderen je snel onzeker voelt. In een discussie weten ze hun mening zo goed te verwoorden. Ze komen erg zeker over en lijken echt de expert. Wat heb jij dan nog toe te voegen? En als je al wat wilt zeggen, is dat dan niet een erg domme opmerking?

Je voelt je hier niet prettig bij. Je wilt ook gezien worden en toegevoegde waarde hebben. Maar hoe krijg je dat voor elkaar zonder dat je iemand anders moet worden? Lees het hier

Bateson-dilts

15 oktober 2021

10 Tips om hoogsensitiviteit als kwaliteit in te kunnen blijven zetten

Zie jij snel een samenhang in dingen? Heb jij het idee dat je alles beter waarneemt dan anderen, zoals stemmingen en lichaamstaal van anderen? Komen sfeer, emoties van anderen of andere zintuiglijke sensaties harder bij je binnen? Dan kan het zijn dat je hoogsensitief bent.

Omdat in de meeste gevallen mensen met deze kenmerken de meer introverte types zijn, besteed ik in deze blog graag aandacht aan hoogsensitiviteit. Je leest onder andere welke positieve kanten erbij horen en je krijgt 10 tips om overprikkeling bij hoogsensitiviteit te voorkomen, zodat jij het als kracht in kan blijven zetten.

hoogsensitiviteit

18 september 2021

Hoe je als perfectionist kunt leven vanuit echtheid, zoals je bent

Ben je een perfectionist? Wil je weten hoe je meer vanuit echtheid kunt leven, gewoon zoals je bent? Lees hier meer over perfectionisme. Je krijgt tevens 10 tips om dit te begrenzen en als je kwaliteit in te zetten. 

Perfectionist

16 augustus 2021

Wat kun jij veranderen om efficiënt te werken?

Nadat ik de vaccinatie tegen COVID-19 had gehad, moest ik, net als iedereen, een kwartier wachten voordat ik het pand zou verlaten. Tijdens dat kwartier keek ik wat om me heen. Ik zag bijna iedereen scrollend en lezend op z’n telefoontje. Heel logisch als je jouw tijd zo efficiënt en nuttig mogelijk wilt besteden. Toch?

Helaas, dit is een misvatting. Wil je weten waarom dit niet zo werkt en hoe je dan wel efficiënt bezig bent, lees dan hier verder. 
efficiënt

17 juli 2021

Hoe je jouw blinde vlekken vermindert

Wist je dat iedereen blinde vlekken heeft? Dat wil zeggen dat je zelfs niet alles over jezelf weet. Je ziet dingen bij jezelf niet, die een ander wel ziet, gewoonweg omdat je te dichtbij jezelf staat. Je kunt dan niet objectief naar jezelf kijken. Jouw spiegelbeeld is als het ware een vage weergave van jezelf. Lees hier hoe je jouw blinde vlekken vermindert en jouw spiegelbeeld helder krijgt.

blinde vlekken

15 juni 2021

6 Tips voor meer rust (in je hoofd)

Heb je dat ook wel eens? Dat je zoveel moet van jezelf? Dat je zoveel wilt en leuk vindt? Vervolgens raak je steeds meer in je hoofd en verder verwijderd van jezelf. In deze blog geef ik je 6 tips voor meer rust (in je hoofd).

veel in hoofd

17 mei 2021

5 Tips om als introvert op een fijne manier zichtbaar te zijn

Vind je het lastig om zichtbaar te zijn in bijvoorbeeld een vergadering? Blijf je liever in de schaduw staan dan dat je op de voorgrond treedt? Dan is de kans groot dat je een introverte persoonlijkheid hebt. Toch is het soms belangrijk dat je je laat zien.

Weet dat er manieren zijn om als introvert zichtbaar te zijn zonder afbreuk te doen aan wie je bent. In deze blog geef ik je 5 tips om zichtbaar te zijn, waar je je als introvert goed bij kan blijven voelen.

zichtbaar

18 april 2021

8 Tips om uit jouw perfectionisme en in je kwaliteit te komen

Ben je iemand die de lat altijd hoog legt? En ben je heel streng voor jezelf als iets niet lukt zoals je het voor ogen had? Dan ben je waarschijnlijk perfectionistisch aangelegd.

Onderliggend aan perfectionisme ligt een kwaliteit, namelijk de kwaliteit om het beste te willen. Maar als je langdurig doorslaat in perfectionisme heb je een verhoogd risico op burn-out. Daarom is het belangrijk dat je vanuit de onderliggende kwaliteit blijft handelen en uit de valkuil van perfectionisme blijft. Hier vind je 8 tips hoe je dat kunt doen. 

perfectionisme

19 maart 2021

2 manieren om piekergedachten te stoppen als je wil slapen

Herken je dit? Je ligt in bed en wil gaan slapen, maar je hoofd werkt niet mee. De hele dag trekt aan je voorbij: de collega die een rotopmerking maakt, de klus die nog af moet, het systeem dat niet meewerkt, de deadline die nadert, de targets die je nog moet halen. Vervolgens trekt de toekomst aan je voorbij. De grootste doemscenario’s spelen zich af. Je zou er zo een nieuwe thriller van kunnen maken, het zou een kassasucces kunnen worden 😉. Elk uur kijk je op de klok en als je wekker gaat, voel je je gebroken en zie je op tegen de nieuwe dag. 

Heel vervelend dit, maar je kunt er wat aan doen. Vind hier 2 manieren. 

piekergedachten stoppen

20 februari 2021

Wat doe ik als coach precies?

In een kennismakingsgesprek vraag ik altijd of degene die tegenover mij zit weet wat een coach precies doet. Regelmatig is het antwoord “nee”. Daarom leg ik graag uit wat coaching is en wat het vooral niet is. Lees het hier.

coach

14 februari 2021

Introvert feestje

De carnavalstijd is weer aangebroken. Voor menigeen is de lockdown en de anderhalve meter samenleving nu extra zuur. Dit zou voor hen een tijd van feesten, verkleden, socializen en muziek moeten zijn. 

Carnaval 2021 is voor mij, en veel introverten met mij, het meest fijne carnavalsfeestje tot nu toe. Lees hier waarom dat is. 

introvert

18 januari 2021

Hoe je jouw emoties voor je kunt laten werken.

“Mijn gedachte over iets veranderen in een helpende of een situatie omdenken en het positieve ervan inzien. Ik weet dat ik dat meer kan doen. Maar als de situatie zich dan voordoet, word ik overvallen door mijn emoties en blokkeer ik. Dus hoe doe ik dat dan?”. Deze vraag stelde een coachee mij onlangs. Daar ga ik in deze blog op in.

Emoties

21 november 2020

Welk persoonlijkheidstype heb jij?

Vraag je jezelf wel eens af waarom je doet wat je doet? Wie je nu eigenlijk bent?

Een manier om je persoonlijkheid inzichtelijk te krijgen is de Myers Briggs Type Indicator (MBTI). Het is een zelfevaluatietest gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Jung. Het geeft je duidelijkheid in wat je sterke kanten en je uitdagingen zijn. Ook geeft het je meer inzicht in en begrip voor mensen met een andere persoonlijkheidstype. Lees hier meer. 

persoonlijkheidstype

19 oktober 2020

6 tips voor het zorgen voor je brein

In mijn vorige blog ging ik in op de vraag hoe je ervoor zorgt dat je de moed hebt om je angst te overwinnen. Het antwoord was: verander je mindset. Hoe je dat doet heb ik daarin beschreven.

Ook heb ik aangegeven dat een gezond brein een belangrijke voorwaarde is voor mentale veerkracht, het kunnen veranderen van je mindset. Maar hoe doe je dat nu, hoe zorg je goed voor je brein? In deze blog geef ik je 6 tips.

brein

17 september 2020

Hoe overwin jij je angst?

In mijn vorige blog heb ik geschreven over het verschil tussen handelen vanuit angst of vanuit je kracht. Ik heb je laten zien dat een gevoel van opluchting, nadat je ergens uiteindelijk toch nee tegen hebt gezegd, niet hoeft te betekenen dat dit dus de juiste keuze is. Het fijne gevoel kan ook komen doordat het de angst is die letterlijk van je afglijdt.

Om te doen wat je écht wilt, heb je moed nodig. In deze blog ga ik in op de vraag hoe je ervoor zorgt dat je die moed hebt om je angst te overwinnen.

angst overwinnen

17 augustus 2020

Waardoor laat jij je leiden: je angst of je kracht?

Herken je dit? Je wordt gevraagd om iets te regelen of te organiseren. Je zegt ja, maar het voelt niet helemaal goed. Je staat er niet echt achter. Toch ga je ermee aan de slag.

Naar mate de tijd vordert, denk je: “Waarom doe ik dit eigenlijk? Wil ik dit wel? Kan ik dit wel?”. Het slechte gevoel neemt toe en uiteindelijk besluit je de opdracht terug te geven. Er valt een last van je schouders. Je bent trots op jezelf dat je de moed had om de opdracht terug te geven. Opgelucht en blij vertel je dit bij thuiskomst aan je partner. Deze reageert met een verbaasde blik: “Wat laf, zeg!”. Lees hier
 verder.

angst

13 april 2020

Geloof jij dat je je gedrag kunt veranderen?

Ken je dit? Je hebt je voorgenomen je gedrag definitief te veranderen en voortaan anders om te gaan met een situatie. Je zult beslist je piekergedachtes gaan stoppen zodra ze de kop op steken. Je gaat je zeker vanaf nu niets meer aantrekken van wat een ander van je vindt of denkt. En op het moment dat die situatie zich dan weer voordoet, betrap je jezelf erop dat je toch weer piekert, twijfelt en onzeker wordt. Je kunt jezelf wel voor de kop slaan. Waarom lukt het je toch niet?

Lees hier waarom het zo moeilijk is om je gedrag te veranderen en wat wel helpt. 

gedrag veranderen

16 maart 2020

Breintraining: 4 dingen die je kunt ontwikkelen voor een gezonder brein en groter geluk. 

Deze week is de “Brain Awareness week”. Dan wordt internationaal aandacht gegeven aan de hersenen. Hoe werken zij? Hoe worden ze ziek? Wat is het belang van de neurowetenschappen voor mens en maatschappij?

Nu vanwege het Coronavirus veel bijeenkomsten hiervoor worden afgelast, denk ik dat het goed is om hier online extra aandacht aan te besteden. Dat doe ik in deze blog over breintraining, geïnspireerd op de theatervoorstelling Mindgym van Wouter de Jong.

breintraining

25 februari 2020

Je stemmetjes: waar zitten ze bij jou in de bus?

Continue hebben we stemmetjes in ons hoofd. Vaak laten we ons leiden door zo'n gedachte. We identificeren ons ermee. ⁠

Je kunt al jouw stemmetjes zien als je subpersonen, je verschillende ikken. Ze zitten allemaal continue bij jou in de bus.

Lees hier hoe je deze ikken kunt managen en voor je laat werken. 

stemmetjes

6 februari 2020

Hoe je ervoor zorgt dat jullie elkaar wel begrijpen: 4 communicatiestijlen

Verbaas jij je wel eens over hoe je collega reageert? Lijkt het soms of jullie écht op een heel andere golflengte zitten en langs elkaar heen praten? Dan hanteren jullie waarschijnlijk een verschillende stijl van communiceren. Maar hoe zorg je er dan voor dat jullie elkaar wel begrijpen? Vind het antwoord in deze blog.

communicatiestijl

10 oktober 2019

Wat er gebeurt in je hersenen als je muziek luistert

Als je een introverte persoonlijkheid hebt, heb je een rijk innerlijk gevoelsleven. Waarschijnlijk luister je dan graag naar muziek en misschien máák je zelfs muziek. Muziek luisteren, en muziek maken nog meer, heeft een positief effect op de hersenen.

Vandaag, op de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid, deel ik graag dit filmpje met je. Hierin legt Erik Scherder uit wat muziek luisteren en maken doet in je hersenen. Het filmpje duurt een kleine 17 minuten. Is dit te lang? Lees hier dan verder voor een korte samenvatting.

12 augustus 2019

Hoe je de voordelen van middelste kind zijn in kunt zetten

Ben jij iemand die moeilijk nee kan zeggen? Heb jij een hekel aan conflicten? Ben je meer gericht op wat de ander wil dan wat je zelf wilt? Dan ben je misschien wel een middelste kind. Wil je weten hoe je het middelste-kind-zijn in je voordeel kunt laten werken? Lees het hier.

middelste kind

5 mei 2019

Hoe je jezelf vrij voelt…..

Bevrijdingsdag: de dag waarop wij elk jaar herdenken en vieren dat wij in 1945 bevrijd zijn door de geallieerden. Vrijheid is een groot goed, maar niet vanzelfsprekend. Elk jaar hoor of lees ik verhalen van mensen die gevangen zijn genomen of anderen hebben geholpen bij hun veiligheid door een schuilplaats te bieden.

Wil je weten wat deze overlevingsverhalen vaak gemeen hebben en hoe jij jezelf ook vrij kunt voelen? Lees het hier.
vrij voelen

1 april 2019

Welke "haaien" zie jij op de weg?

Vorig jaar mei kwam mijn partner thuis en zei: “Er wordt een reis naar Belize georganiseerd en we kunnen mee!” Nu heb ik, als ik het woord “reizen” hoor, direct de neiging om “jaaa!” te roepen. Zeker naar een ver oord als Belize 😍.

Toch besloot ik eerst even wat meer uit te vragen. Hoe lang is het, wat gaan we zien en doen, met z’n tweetjes of met een groep, etc. Toen bleek dat we ook konden snorkelen en met onze voeten tussen de haaien en roggen gingen staan, terwijl deze gevoerd werden, kreeg ik het toch een beetje benauwd 😳. Lees hier hoe dit afloopt.

25 maart 2019

HOU OP!

Heb je last van twijfels? Word je gek van je angsten en gepieker? Ben je helemaal klaar met je grenzeloze eetgedrag?

Lees hier verder voor een oplossing.

grenzeloze eetgedrag

8 maart 2019


Wil je meer zelfvertrouwen op je werk? 

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag om even stil te staan bij de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Wat mooi dat wij dit in Nederland kennen, in tegenstelling tot een aantal andere landen. Maar dit betekent niet dat mannen en vrouwen ook gelijk zijn. Lees hier meer over verschillen tussen mannen en vrouwen in relatie tot werk. 

zelfvertrouwen en werk

1 maart 2019


Welk compliment heb jij vandaag gegeven? 

Vraag jij je ook wel eens af waarom de nadruk toch zo vaak ligt op wat níet goed gaat? Waarom alles altijd beter en anders moet?

Natuurlijk is het goed om zaken die niet goed gaan te verbeteren. Maar wij zijn geneigd om voorál te zien wat niet goed (genoeg) gaat. Ons brein is namelijk negatief ingesteld, vooral gericht op het tijdig signaleren van gevaar. Dat is het negatieve nieuws. Nieuwsgierig naar het positieve nieuws? Lees dat hier.

compliment

18 februari 2019

Hoe kom jij uit je dip? 

Geniet jij ook zo van de eerste zonnestralen? Van de eerste krokussen en narcisjes? Ik vind het heerlijk, je ruikt dat de lente in de lucht hangt.

Alweer een aantal jaren geleden was dat anders. Lees hier verder.
dip

9 februari 2019

Ik pieker over waarom ik toch zoveel pieker

“Kan ik het wel? Doe ik het wel allemaal goed genoeg? Wat denken ze wel niet van me? Als ik het maar niet voor anderen verpest.”

Zomaar wat gedachtes en twijfels van coachees die langskomen tijdens mijn sessies met hen. Lees hier verder. 
pieker

26 januari 2019

Stress? Blue Monday? Het is maar hoe je erover denkt.

Nou, dat hebben we weer gehad hoor! Blue Monday. Van alleen het erover lezen en horen zou je al gedeprimeerd worden. Begrijp me niet verkeerd: het is goed om taboes te doorbreken. Om aandacht te geven aan depressies en mensen te steunen die hieraan lijden. Maar ik vind het een erg slecht idee om deze dag in z’n algemeenheid te benadrukken als de meest deprimerende dag van het jaar. In deze blog leg ik uit waarom, maar maak hiervoor eerst een koppeling met stress.

Stress

7 januari 2019

Hoe voorkom je dat je goede voornemens onder een laag stof verdwijnen?

Begin januari 2019: nu is de tijd voor veel mensen om hun goede voornemens tot uitvoering te brengen. Helaas komen velen van ons er vaak nog in de eerste maand van het jaar achter, dat het wéér niet is gelukt. Hoe zorg je er nu voor dat je in 2019 ook echt eens je doel behaalt? Ik geef je 5 tips die je helpen te voorkomen dat je je voornemens volgend jaar niet opnieuw hoeft af te stoffen.

Goede voornemens

3 december 2018

Succesvol of waardevol, waarvoor kies jij?

Toen ik van school kwam, wilde ik een beroep waarin ik mensen van dienst kon zijn. Ik kwam terecht in het bankwezen. (..............). Het was (meestal) leuk en heel interessant om de verscheidenheid aan verhalen van mensen te horen en erachter te komen wat voor hen belangrijk was. En ook waar ze slapeloze nachten kunnen krijgen. Dan kon ik echt een passend financieel advies geven. Een plan wat echt paste bij degene die tegenover mij zat.

Tot het moment dat....Lees hier verder. 
waardevol

11 november 2018

Van een terneergeslagen naar een stralende jonge vrouw.

Ze kwam binnen. Haar hoofd was wat naar beneden gebogen en ze gaf me een zachte handdruk. Mijn aanbod om iets voor haar te drinken in te schenken, sloeg ze af. Op mijn vraag waar ik haar mee kon helpen, begon ze te vertellen. Lees hier verder. 

Stralen

8 oktober 2018

Welk boek heeft jou het meest geïnspireerd?

In mijn vorige blog haalde ik een voorbeeld aan uit het boek van Stephen Covey: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Dit boek is voor mij heel inspirerend en heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Lees hier  verder. 
persoonlijk leiderschap

6 augustus 2018

Hoe hoog leg jij je lat?

Wat moet jij van jezelf? Hoever ga je erin? Waar ligt jouw grens? Eerder schreef ik over je angst overwinnen en de moed hebben om te doen wat je echt wilt. Maar er zijn natuurlijk wel grenzen. Tijdens onze vakantie in Noorwegen ben ik de mijne nogal tegengekomen 😬.....Lees hier wat er gebeurde. 

grenzen aangeven

16 september 2024

Welke kleur en vorm passen bij jou?

Af en toe komt hij voorbij, de vraag wat mijn logo betekent. Waarom had ik hiervoor gekozen? Voor deze vorm en kleuren? Welke betekenis zit hierin? Dat leg ik in deze blog uit. 

kleur en vorm