Emoties

18 januari 2021

Hoe je jouw emoties voor je kunt laten werken.

“Mijn gedachte over iets veranderen in een helpende of een situatie omdenken en het positieve ervan inzien. Ik weet dat ik dat meer kan doen. Maar als de situatie zich dan voordoet, word ik overvallen door mijn emoties en blokkeer ik. Dus hoe doe ik dat dan?”. Deze vraag stelde een coachee mij onlangs. Daar ga ik in deze blog op in.

Allereerst is het belangrijk dat je jouw emoties niet wegdrukt. Als je emoties wilt voorkomen of er bang voor bent, heb je de neiging om ze te negeren of ervan weg te vluchten. Emoties laten dat echter niet met zich doen. Vroeg of laat komen ze toch aan de oppervlakte. Ze willen je namelijk iets vertellen.

Emoties vertellen je wat jouw waarden zijn, wat jij belangrijk vindt. Wordt jou of iemand anders onrecht aangedaan en voel je daarom boosheid of verdriet? Moet je iets in een groep zeggen en voel je hier angst bij? Onderzoek dan wat de betreffende emotie jou wil zeggen. Misschien betekent in het eerste geval dat rechtvaardigheid een belangrijke waarde van je is. En in het tweede geval kan het zijn dat je harmonie, erbij horen, belangrijk vindt (en dat je daarom niet iets wil zeggen wat niet voldoet aan de sociale norm van de groep).

Daarnaast is het belangrijk dat je je emoties loskoppelt van jou als persoon. Als je zegt “ik ben boos, teleurgesteld, etc.”, koppel je de emotie aan jezelf. Zeg liever: “ik merk dat ik boos, teleurgesteld etc. ben”.  

Als je weet wat jouw emoties je willen vertellen, kun je vanuit jouw waarden reageren. En dat is in de kern al positief. Een helpende gedachte die hierop is gebaseerd, zal je dan ook echt voelen. Een situatie omdenken is dan niet alleen iets rationeels, maar zal je ook echt geloven. Dit maakt dat je veel steviger staat in onprettige situaties.

Dus heb de moed om jouw emoties aan te kijken en te voelen. Accepteer dat ze er zijn. Benader ze met nieuwsgierigheid en compassie. Doorleef ze. Want pas als je jezelf ten volle ziet, kun je de ander goed zien. 

Lukt het jou om je emoties voor je te laten werken?

        Coachingpraktijk Monique