hoogtevrees

17 juli 2022

Ik moet je iets bekennen.........................

Ik moet je iets bekennen: ja, ik ben een coach............met hoogtevrees πŸ˜¬

Door de jaren heen heb ik door opleiding en ervaring geleerd om mijn gedachtes niet al te serieus te nemen. Ze waarschuwen vaak voor gevaar, ook al is dat gevaar meestal niet reΓ«el aanwezig. Ik luister daarom nu veel vaker naar het stemmetje dat zegt dat ik iets vooral wel moet doen in plaats van naar het stemmetje dat zegt dat ik iets niet moet doen. Behalve als deze laatste roept dat ik, als ik het doe, door een onhandigheid ten val zal komen en gewond zal raken. Dan laat ik mij wel door dat stemmetje leiden. 

Zo maakte ik in 1999 kennis met een Duitse student/onderzoeker die in Costa Rica onderzoek deed naar mosgroei en klimaat. Hiervoor klom hij elke dag met zijn klimuitrusting naar de boomtoppen. En hij nodigde mij uit om daar bovenin ook eens een kijkje te komen nemen πŸ˜….

Een beetje zenuwachtig maar ook erg nieuwsgierig ging ik die ochtend naar hem toe. Op de grond hielp hij mij het klimgerei goed te bevestigen. Vervolgens legde hij zorgvuldig elke stap uit die ik moest nemen om omhoog te gaan. Tot zover geen probleem. 

Eenmaal bovenin moest ik de stijg- en afdaalklem verwisselen en zou ik even ongezekerd zijn, vertelde hij. Dit was nodig om weer af te kunnen dalen. Mijn stemmetje zei mij toen dat ik dat maar beter niet kon doen. Ik zou zeker uit de boom kunnen vallen: "In een jouw welbekende onhandigheid kun je zomaar een handeling vergeten. Heb je gezien hoe hoog die toppen reiken? Hoe ver je dan valt? Als je dat al overleeft, zit je voor de rest van je leven in een rolstoel."

Kortom: een familie beren op de weg! Ik besloot toen te klimmen tot het moment dat de grond nog zo dichtbij was, dat ik er bij een val zonder al teveel kleerscheuren vanaf zou komen. 

Had ik het terugkijkend anders gewild? Neeuuh. Ik heb misschien toen niet zo bewust gekozen tussen mijn motiverend en terughoudend stemmetje. Maar als ik nu opnieuw de keuze zou moeten maken, zou ik weer kiezen voor mijn veiligheid en gezondheid, boven het ervaren van de boomtoppen terwijl ik aan een draadje hang.  

Dus ja, naast coach ben ik bovenal gewoon mens. Maar wel één die bewust kiest een gedachte wel of niet te volgen πŸ˜Š

Wil jij ook een bewuste keuze leren maken wanneer je jouw beren een schop onder hun kont geeft en wanneer je ze volgt? Neem gerust contact met me op, ik help je er graag bij.

        Coachingpraktijk Monique