identiteit

19 februari 2022

Reis mee met Sanne - deel 3
Veranderen op niveau "identiteit" en niveau "missie"

In november jl. schreef ik een blog over de logische niveaus van Bateson & Dilts. Dit model geeft de verschillende niveaus aan in onszelf waarop we leren, denken en veranderen. Ik beloofde toen de volgende 3 blogs elke keer 2 niveaus uit te werken aan de hand van personage Sanne, om te verduidelijken hoe je dit model in praktijk kunt toepassen.

In de afgelopen 2 blogs hebben we gezien hoe Sanne omging met haar strubbelingen als financieel adviseur. Afhankelijk van het niveau waar haar probleem zat, pakte ze deze aan door respectievelijk haar omgeving te veranderen, haar gedrag te veranderen, nieuwe vaardigheden aan te leren en haar overtuigingen te veranderen. In deze laatste blog over de piramide van Bateson & Dilts reizen we met Sanne mee op de diepst liggende (en dus het aller moeilijkst te veranderen) niveaus “identiteit” en “missie”.

Niveau 5: identiteit
Sanne is anders gaan denken over de commerciële wereld. Klanten worden er niet ingeluisd, maar komen naar haar omdat ze zelf iets willen kopen. Sanne hoopt nu de gesprekken ontspannen te kunnen voeren. Tot haar grote teleurstelling merkt ze tijdens de gesprekken echter dat ze nog steeds een blok beton in haar maag heeft. Hoe moet dit nu verder? Leert ze het dan nooit?  

Sanne betrapt zich erop dat dit geen helpende gedachtes zijn. Dat heeft ze tenslotte al eerder geleerd. Ze besluit aardig te zijn voor zichzelf en bespreekt haar gevoel met haar coach. Samen onderzoeken ze vragen als: “Wie is Sanne in de kern? Welke rol vervult zij? Hoe kijkt Sanne naar zichzelf?”. Ze koppelen dit aan haar waarden en passie: haar missie.

Niveau 6: missie
Andere vragen die Sanne in haar zoektocht aan zichzelf kan stellen op dit niveau, zijn vragen als: “Wat vind ik belangrijk in het leven? Waarvoor ben ik hier? Waar sta ik voor? Waar word ik blij en energiek van?”. Sanne komt erachter dat wat zij heel belangrijk vindt, de volgende waarden zijn: rechtvaardigheid, gelijkheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid, zorgzaamheid. Als ze iemand heeft kunnen helpen, al is het met iets heel kleins, is haar dag weer goed. Als ze heeft weten te voorkomen dat iemand oneerlijk, onrechtvaardig wordt behandeld, heeft zij haar hogere doel helemaal bereikt.

Sanne’s conclusie
Sanne concludeert dat ze in haar rol als financieel adviseur weliswaar mensen kan helpen, maar dat ze haar hogere doel, haar missie, haar passie, beter kan vervullen in een andere rol. Ze wordt blij bij de gedachte dat ze de waarden die zij zelf belangrijk vindt, mee kan geven aan anderen. En hiermee kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen, denkt ze. Daarom wil ze met kinderen werken.

Gelijkheid en rechtvaardigheid tussen kinderen is soms al ver te zoeken. Hoe vaak komt het niet voor dat er pestgedrag is op school? Hoe vaak worden kinderen niet te kijk gezet op social media. Dat kinderen deze waarden al vroeg meekrijgen, daarmee zullen ze als volwassenen alleen maar meer bijdragen aan een betere wereld.

Sanne krijgt energie van dit idee. Ze besluit deze droom werkelijkheid te maken. Ze verdiept zich in de mogelijkheden en volgt een opleiding. Vervolgens gaat ze aan de slag als leerkracht in het basisonderwijs. Sanne heeft eindelijk haar draai gevonden
😀!

Tot slot
Zoals je ziet, is in deze voorbeelden eerder sprake van het bewust worden van jouw identiteit en missie in plaats van het veranderen op deze niveaus. Tenzij je een missie nastreeft waarvan je, na bewustwording, besluit dat dit helemaal niet jouw missie is. Het kan bijvoorbeeld meer uit een onbewust opgelegde wens/missie vanuit de normen van jouw ouders zijn gegroeid.

Dit was de laatste blog over de 6 logische niveaus van Bateson & Dilts. Deze eindigde met een behoorlijk ingrijpende ommezwaai voor Sanne. In de meeste gevallen is dat niet nodig om weer in je element te komen. Mijn advies is: kijk naar jezelf, naar jouw gedachtes en overtuigingen en naar jouw omgeving. Daar zit “ie” het vaakst. Wat kun en wil jij veranderen? 

Heb je hier ondersteuning bij nodig, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

        Coachingpraktijk Monique