stemmetjes

25 februari 2020

Je stemmetjes: waar zitten ze bij jou in de bus?

Continue hebben we verschillende gedachtes, stemmetjes in ons hoofd. Vaak laten we ons leiden door of een terughoudend stemmetje of een drijvend stemmetje. Doordat we onze gedachtes geloven, halen we niet uit onszelf wat we zouden willen. We voelen ons niet gezien, gehoord, we durven iets niet aan, we laten ons tegenhouden door een angst bijvoorbeeld.

Subpersonen
Je kunt alle stemmetjes zien als onze subpersonen, onze verschillende ikken. We hebben primaire ikken, die op de voorgrond staan, en we hebben verstoten ikken, die in de schaduw staan. Veelvoorkomende ikken zijn:

  • De perfectionist: deze ik wil alles goed doen en legt de lat hoog. Hij wil geen fouten maken.
  • De pleaser: deze wil anderen het naar de zin maken en helpt waar hij denkt dat het nodig is.
  • De pusher: deze ik wil dat je presteert en gaat voor succes.
  • De innerlijke criticus: laat je steeds weer weten wat je fout hebt gedaan, dat je het niet kan, dat je niet deugt.
  • De rust: zorgt ervoor dat je op tijd rust neemt en kunt ontspannen.
  • De levensgenieter: deze ik gaat voor een leuk leven vol plezier.
  • Het innerlijke kind: dit is de intuïtieve subpersoon. Dit kan het speelse kind zijn, die gaat voor onbevangenheid, zorgeloosheid en
      pure lol. Het kan ook het kwetsbare kind zijn, die verlegen en onzeker is. 
  • De verantwoordelijke ouder: deze zorgt ervoor dat je je goed voelt, is zorgzaam en liefhebbend.
  • De rationalist: is rationeel, analyseert en benadert de dingen zakelijk.
  • De autonome ik: weet goed zijn grenzen te stellen en is assertief.

    Als zo’n ik vaak op de voorgrond staat, identificeren we ons met deze primaire ik. We denken dat we deze ene ik zijn van waaruit we handelen en keuzes maken. Terwijl we niet deze ik zijn.

    Alle subpersonen hebben een goede intentie. Ze willen je beschermen. Maar dat wil niet zeggen dat de ik die het “hardste schreeuwt” ook de ik is die jou op dat moment het beste helpt.

    De bus
    Voice Dialogue, is een methode ontwikkeld door het Californische psychologenechtpaar Hal en Sidra Stone. Het is een manier om los te komen van deze subpersonen, de ikken van een afstandje te bekijken en uiteindelijk te kiezen welke subpersoon je op dat moment in die situatie inzet.


    Je kunt het zien als een bus vol passagiers. In de bus zitten alle ikken en jij zit als getuige en manager van je ikken achter het stuur. Dit wordt je Bewuste Ego genoemd. Telkens kun je weer kiezen welke subpersoon je voorin de bus zet, nl. degene die je op dat moment het beste helpt.

    Voice Dialogue, de methode
    In coaching gaat de coach als facilitator met deze verschillende subpersonen in gesprek. Er worden 3 stoelen neergezet: die in het midden is voor de coachee, als getuige, als Bewuste Ego. De 2 buitenste stoelen zijn voor de primaire ik en de verstoten ik. Fysiek gaat degene die gecoacht wordt ook echt op een andere stoel zitten als een subpersoon aan het woord gelaten wordt. Dit helpt om los te komen van de overtuiging samen te vallen met deze subpersoon.

    Uit het gesprek met de subpersonen worden hun intenties duidelijk. Dan wordt ook duidelijk wanneer je welke ik in een bepaalde situatie het beste voorin de bus kunt zetten.

    Wil je meer weten? Neem contact met me op.

    Wie zijn jouw subpersonen en waar zitten ze bij jou meestal in de bus?

        Coachingpraktijk Monique