mindset

14 mei 2022

Heb jij een statische mindset of een groeimindset?

Wat zeg jij vaak tegen jezelf als het moeilijk wordt? Als je last hebt van een situatie? Zo ben ik nu eenmaal, dat hoort nu eenmaal bij mij? Of zie je het als iets om van te leren en ben je nieuwsgierig hoe je het anders aan kunt pakken?

Als coach heb ik het vaak over het aanleren van ander gedrag, de moed hebben om je angsten te overwinnen, zorgen voor een andere mindset en het goed zorgen voor je brein. Maar het begint allemaal in je brein en jouw overtuigingen, bij dat wat jij gelooft.   

“Fixed mindset” of “growth mindset”
Als jij niet gelooft dat je anders om kunt leren gaan met een situatie zal dit ook niet gebeuren. Je hebt dan een “fixed mindset” ofwel statische mindset. Je gelooft dan dat je geboren bent met het pakketje competenties en vaardigheden wat jij hebt en dat dit niet te ontwikkelen is. Mensen met een “growth mindset”, ofwel een groeimindset, geloven daarentegen dat zij hun competenties en vaardigheden wel kunnen ontwikkelen. 

Uit een studie onder leerlingen bleek dat hun mindset – hoe ze dachten over hun kunnen –  een belangrijke rol speelde in hun motivatie en prestaties. De leerlingen die geloofden dat ze hun intelligentie konden ontwikkelen, en dus een groeimindset hadden, lieten betere prestaties zien dan de leerlingen met een statische mindset.

Nu is het niet zo dat je als mens voor 100% een statische of groeimindset hebt. Het zal er ergens tussenin liggen, waarbij het óf meer naar de ene kant óf meer naar de andere kant neigt.

Neigt jouw mindset meer naar de statische kant? Dan vraag jij je misschien af of je dit om kunt buigen naar de kant van de groeimindset. Het antwoord is dus: ja, als je maar écht gelooft dat je dit kunt ontwikkelen 😉 . Om je te helpen dit te geloven, leg ik hieronder kort uit hoe het brein werkt.

Neuroplastisch brein
De hersenen bestaan uit immens veel neuronen (zenuwcellen), zo’n honderd miljard.  Iedere dag sterven er hier miljoenen van af. En door alles wat we elke dag doen, denken, verbeelden, zien, meemaken, worden er weer nieuwe aangemaakt. Ons brein ontwikkelt zich en past zich gedurende het hele leven aan. Dit wordt een neuroplastisch brein genoemd.

Het brein wil het energieverbruik minimaliseren door zoveel mogelijk voorspellingen te doen. Het creëert daarom continu onbewust verwachtingen, zodat we zoveel mogelijk op de automatische piloot functioneren. Als we een fout maken of als iets anders gebeurt dan het brein verwacht, gaat het werken: je leert! Hierdoor zal het brein in de toekomst steeds andere, betere voorspellingen doen.

Vertrouw op jouw brein
Loop jij steeds tegen hetzelfde issue in jouw leven aan? Wil je daar anders mee leren omgaan? Besef dan dat je erop kunt vertrouwen dat jouw brein is gebouwd om te leren en te groeien. Vertel jezelf dat jij je kunt ontwikkelen en herhaal dit regelmatig, totdat je het ook écht gelooft.

Zorg daarnaast goed voor je brein door niet te willen multitasken maar focus te houden, een “breinvriendelijke” dagindeling te hebben, regelmatig offline te zijn, te doen waar je energie van krijgt, genoeg te bewegen en gezonde voeding tot je te nemen (deze tips komen uit een eerdere blog van mij. Die vind je hier).

Wil jij een (terugkerend) issue in jouw leven aanpakken? Wil jij een groeimindset ontwikkelen? Neem gerust contact met mij op, ik help je er graag bij. 


Update: deze blog verscheen voor het eerst op 14 september 2019 en werd op 14 mei 2022 geactualiseerd.

        Coachingpraktijk Monique