mindset

14 september 2019

Heb jij een statische mindset of een groeimindset?

Wat zeg jij vaak tegen jezelf als het moeilijk wordt en je last hebt van een situatie? Zo ben ik nu eenmaal, dat hoort nu eenmaal bij mij? Of zie je het als iets om van te leren en ben je nieuwsgierig hoe je het anders aan kan pakken?

Als coach heb ik het vaak over het aanleren van ander gedrag, de moed hebben om je angsten te overwinnen, zorgen voor een andere mindset en het goed zorgen voor je brein. Maar het begint allemaal in je brein en jouw overtuigingen, dat wat je gelooft.   

“Fixed mindset” of “growth mindset”
Als je niet gelooft dat je anders om kunt leren gaan met een situatie zal dit ook niet gebeuren. Je hebt dan een “fixed mindset” ofwel statische mindset. Je gelooft dan dat je geboren bent met het pakketje competenties en vaardigheden wat je hebt en dat dit niet te ontwikkelen is. Mensen met een “growth mindset” ofwel een groeimindset daarentegen, geloven dat je je competenties en vaardigheden wel kunt ontwikkelen. 

Uit een studie onder leerlingen bleek dat hun mindset – hoe ze dachten over hun kunnen –  een belangrijke rol speelde in hun motivatie en prestaties. De leerlingen die geloofden dat ze hun intelligentie konden ontwikkelen, en dus een groeimindset hadden, lieten betere prestaties zien dan de leerlingen met een statische mindset.

Nu is het niet zo dat je als mens voor 100% een statische of groeimindset hebt. Het zal er ergens tussenin liggen, waarbij je óf meer naar de ene kant óf meer naar de andere kant neigt.

Neigt ie bij jou meer naar de kant van de statische mindset? Dan vraag je je misschien af of je dit om kan buigen naar de kant van de groeimindset. Het antwoord is dus: ja, als je maar écht gelooft dat je dit kunt ontwikkelen 😉 . Om je te helpen dit te geloven, leg ik hieronder wat uit over de werking van je brein.

Neuroplastisch brein
De hersenen bestaan uit immens veel neuronen (zenuwcellen), zo’n honderd miljard.  Iedere dag sterven er hier miljoenen van af. En door alles wat we elke dag doen, denken, verbeelden, zien, meemaken, worden er weer nieuwe aangemaakt. Ons brein ontwikkelt zich en past zich gedurende het hele leven aan. Dit wordt een neuroplastisch brein genoemd.

Het brein wil het energieverbruik minimaliseren door zoveel mogelijk voorspellingen te doen. Het creëert daarom continu onbewust verwachtingen, zodat we zoveel mogelijk op de automatische piloot functioneren. Als we een fout maken of iets anders gebeurt dan het brein verwacht, gaat het werken: je leert! Hierdoor zal het brein in de toekomst steeds andere, betere voorspellingen doen.

Vertrouw op je brein
Loop je steeds tegen hetzelfde issue in je leven aan? Wil je daar anders mee leren omgaan? Begin dan met erop te vertrouwen dat je brein is gebouwd om te leren en te groeien. Vertel jezelf dat je dit kunt ontwikkelen en herhaal dit regelmatig, totdat je het ook écht gelooft.

Zorg daarnaast goed voor je brein door niet te willen multitasken maar focus te houden, een “breinvriendelijke” dagindeling te hebben, regelmatig offline te zijn, te doen waar je energie van krijgt, genoeg te bewegen en gezonde voeding tot je te nemen (deze tips komen uit een eerdere blog van mij. Die vind je hier).

Heb jij meer een statische mindset of een groeimindset?

        Coachingpraktijk Monique