introvert en extravert

17 februari 2024

Hoe je je als introvert staande houdt in een extraverte maatschappij

Wist je dat een groot deel van de wereldbevolking een introverte persoonlijkheid heeft? De cijfers op internet wisselen nogal, omdat het afhangt van de gebruikte definities van persoonlijkheidstypen, meetmethoden en andere factoren zoals culturele verschillen. Over het algemeen wordt (op basis van algemene studies en onderzoeken wereldwijd) geschat dat ongeveer 25-30% van de bevolking introvert is, terwijl ongeveer 50-60% extravert is. Het is dan ook logisch dat onze maatschappij erg extravert is ingericht.

Wat introversie is

Mensen met een introverte persoonlijkheid hebben al snel het gevoel dat er iets mis is met hen. Geloof dit gevoel niet, het is geen ziekte, het is een persoonlijkheidstype. Zwart-wit is het ook niet, de meeste mensen hebben trekken van beide typen, waarbij één kant overheerst. Sommigen hebben van beide kanten ongeveer evenveel, dan spreek je van ambivert (de resterende 15-20%).

Uit onderzoek blijkt dat het introverte brein actiever is dan een extravert brein, het heeft een “innerlijke praatbox”. En dat is niet alleen als je met denkwerk bezig bent, maar ook als je bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen ziet. Zelfs als je als introvert ontspant, is je brein nog steeds druk. Dat is de reden dat je veel meer “alleen-tijd” nodig hebt dan een extravert type. Je hebt genoeg aan je eigen drukke hoofd en de prikkels van buitenaf zijn daarbij al snel teveel.

6 Tips voor introverte persoonlijkheden

Ben je overwegend introvert en wil je weten hoe jij je in deze extraverte maatschappij staande houdt? Dan is dé tip: gebruik jouw introverte kwaliteiten om af en toe extravert gedrag te laten zien. 

Misschien hoor je op jouw werk bijvoorbeeld dat je wel wat zichtbaarder mag zijn. Dat gaat tegen de aard van een introvert in, dus bij dat idee gruwel je waarschijnlijk. Toch kun je een beetje van dat extravertere gedrag aanleren. Wees niet bang, je hoeft niet iemand anders te worden. Je zal nooit extravert worden, want zoals je hierboven hebt gelezen, is een introvert brein nu eenmaal anders gebouwd.  

Hieronder geef ik je 6 tips hoe je als introvert meer zichtbaar kunt zijn zonder jezelf kwijt te raken:

 1. Gebruik jouw zorgvuldigheid
  Als je meer introvert bent, houd je van een zorgvuldige voorbereiding. Waarschijnlijk bereid je vergaderingen goed voor. Is er geen agenda? Vraag hierom. Of maak er zelf één en vraag input hiervoor.
 2. Gebruik jouw innerlijke praatbox
  Daar waar extraverte types op ideeën komen door met anderen te praten, komen introverte types op ideeën door alleen te zijn met hun innerlijke praatbox. Maak hier gebruik van en bedenk van tevoren wat vragen die je kunt stellen tijdens een overleg of kennismaking.
 3. Gebruik jouw luistervaardigheden en observatievermogen
  Als je een introverte persoonlijkheid hebt, denk je liever eerst na voordat je iets zegt. Als je te lang nadenkt, kan het gebeuren dat jouw brein allerlei bezwaren op gaat gooien om wat te zeggen, waardoor je uiteindelijk niets inbrengt. Wacht daarom niet te lang met nadenken en vertrouw op jouw luistervaardigheden en observatievermogen. Maak gebruik van wat je hoort en ziet en ga daar eens op in. Daarvoor hoef je niet te “schreeuwen”. Start met non-verbale communicatie: leun wat naar voren en praat met een duidelijke stem. Praat iemand maar door? Start dan met het noemen van diens naam.

 4. Zet jouw voorkeur voor harmonie in
  Ondanks dat een introvert type meestal liever alleen aan het werk is, vindt dit type harmonie vaak heel belangrijk. Herken jij je daarin, dan houd je liever van samenwerken dan van competitie. Jouw coöperatieve stijl kun je inzetten om tot oplossingen te komen die voor iedereen goed uitpakken.
 5. Zet jouw voorkeur voor één-op-één in
  Mensen met een introverte persoonlijkheid zijn goed in één-op-één relaties opbouwen en onderhouden. Door één-op-één gesprekken te hebben met jouw collega’s en met jouw leidinggevende verstevig je jullie band. Jij leert hen beter kennen en zij jou. Op die manier kun je op een meer ontspannen manier laten zien waar jij zoal mee bezig bent en wat jouw bijdrage is en kan zijn.
 6. Zet jouw schriftelijke communicatievaardigheden in
  De meer introverte types onder ons kunnen zich schriftelijk meestal heel goed uitdrukken. Voordat ze iets de wijde wereld in sturen, kunnen ze er goed en geconcentreerd over nadenken en zorgvuldig hun woorden kiezen. Als jij je hierin herkent, kun je bijvoorbeeld een periodieke afdelingsnieuwsbrief opzetten. Hiermee zien andere collega’s welke resultaten jullie afdeling de afgelopen periode heeft behaald en wie in welk project een bijdrage heeft geleverd. Dit geeft gelijk een positieve vibe. Je staat stil bij successen!   

Welke tip (of meerdere) spreekt jou het meeste aan? Hoe houd jij je als introvert staande in deze extraverte maatschappij?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het leren zien van de voordelen van jouw introverte persoonlijkheid? Wil je deze leren inzetten in onze extraverte maatschappij? Neem gerust contact met me op, ik help je er graag bij.

        Coachingpraktijk Monique