10 oktober 2019

Wat er in je hersenen gebeurt als je muziek luistert.

Als je een introverte persoonlijkheid hebt, heb je een rijk innerlijk gevoelsleven. Waarschijnlijk luister je dan graag naar muziek en misschien máák je zelfs muziek. Muziek luisteren, en muziek maken nog meer, heeft een positief effect op de hersenen.

Vandaag, op de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid, deel ik graag dit filmpje met je. Hierin legt Erik Scherder uit wat muziek luisteren en maken doet in je hersenen. Het filmpje duurt een kleine 17 minuten. Is dit te lang? Lees dan verder voor een korte samenvatting.

Als je muziek luistert, wil je waarschijnlijk meebewegen, je voelt de muziek in je lijf. Het doet iets met je emotie. Als je muziek maakt, komt het van 3 kanten je brein binnen: motorisch, visueel (noten lezen) en auditief. Je gebruikt je hersenen dan optimaal. Hoe werkt dit?

Omdat de hersengebieden die je aanspreekt ver van elkaar liggen, zorgt muziek maken voor meer lange (en dus complexe) baansystemen in je brein. En deze zijn weer belangrijk voor ontwikkeling van sociale cognitie, zoals de ontwikkeling van empathisch vermogen.

Uit onderzoek blijkt dat ook de verbinding tussen de 2 gebieden die voor taalbegrip en taalproductie zorgen, toenemen vanaf 17-jarige leeftijd als er intensief piano wordt gespeeld. Bij spraak- en taalproblemen, bijvoorbeeld na een herseninfarct of bij autisme, wordt er duidelijke verbetering gezien door het spelen van muziek.

Als we ouder worden, krijgen we er baansystemen bij die negatieve emoties en gebeurtenissen remmen. Ze hebben dan niet meer zo’n impact. Het brein zorgt ervoor dat je, als je ouder wordt, positiever wordt. Als je ouder wordt, wordt het er steeds leuker op 🙂 . 

        Coachingpraktijk Monique