angst

17 augustus 2020

Waardoor laat jij je leiden: je angst of je kracht?

Herken je dit? Je wordt gevraagd om iets te regelen of te organiseren. Je zegt ja, maar het voelt niet helemaal goed. Je staat er niet echt achter. Toch ga je ermee aan de slag.

Naar mate de tijd vordert, denk je: “Waarom doe ik dit eigenlijk? Wil ik dit wel? Kan ik dit wel?”. Het slechte gevoel neemt toe en uiteindelijk besluit je de opdracht terug te geven. Er valt een last van je schouders. Je bent trots op jezelf dat je de moed had om de opdracht terug te geven. Opgelucht en blij vertel je dit bij thuiskomst aan je partner. Deze reageert met een verbaasde blik: “Wat laf, zeg!”.

Was dit nu laf of juist een moedige keuze? In deze blog wil ik hier nader op inzoomen. Want het is niet in elke situatie laf om een opdracht terug te geven. Wanneer vind ik het wel moedig om dat te doen en wanneer juist niet?

Als je tijdens de opdracht niet vanuit je kracht hebt gehandeld, maar vanuit angst, ben ik het met je partner eens: dan is het laf om een opdracht terug te geven. Ook al valt er dan een last van je schouders af. Dat is letterlijk de angst die niet meer van toepassing is. Je neemt dan dus de weg van de minste weerstand.

Maar wanneer is het dan wel moedig? Ik denk dat het belangrijk is om eerst een duidelijk antwoord te geven op de vragen die je jezelf stelt en waar je twijfel vandaan komt. Waaróm heb je ja gezegd? Is het iets wat je eigenlijk wél zou willen doen of kunnen? Wat als je géén beren op de weg zou zien, zou je het dan willen doen? En wordt je blij bij die gedachte?

Op het moment dat je bloed er nog steeds niet harder van gaat stromen, denk ik dat het juist van moed toont om de opdracht terug te geven. Dan is het niet je angst die je belemmert, maar sluit het niet aan bij je talenten en je passie. Dan kun je inderdaad beter je tijd besteden aan een opdracht die wel bij je past.

Dit is lastig, dat snap ik. Want hoe zorg je ervoor dat je de moed hebt om je angst aan te pakken? Hoe zorg je ervoor dat je een opdracht vanuit je kracht kan uitvoeren? In mijn volgende blogs ga ik daarop in. Wil je niets missen, volg dan mijn bedrijfspagina op Social Media of schrijf je hier in voor mijn 3-maandelijkse inspiratiemails vol met tips en weetjes over alles wat met zelfvertrouwen, piekeren, introversie en perfectionisme te maken heeft.

En nu jij: laat jij je leiden door angst of door wat je écht wilt?

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 10 juni 2018 en werd op 17 augustus 2020 geactualiseerd.

        Coachingpraktijk Monique