20 september 2018

Hoe blijf jij in verbinding?

Een aantal jaren geleden las ik het boek van Stephen Covey: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Hierin werd een voorbeeld gegeven over hoe mensen vanuit hun eigen perspectief redeneren. Als vader wilde douchen, stond de douchekop te laag. Als zoontje wilde douchen stond de douchekop te hoog. Vader vroeg aan zoontje om, als hij klaar was met douchen, de douchekop weer op de “normale” hoogte terug te zetten. Hierop zei zoontje: “Dat is goed,als jij de douchekop na het douchen ook weer op de “normale” hoogte zet”.

Dit voorbeeld heeft me nooit meer losgelaten. Bijna dagelijks zie ik het gebeuren: mensen die met elkaar communiceren, vanuit hun eigen perspectief, hun eigen referentiekader. Zonder écht nieuwsgierig te zijn en te luisteren naar de ander. Zonder écht te willen begrijpen hoe de ander het ziet en waarom. Ondanks de mooie quotes op social media lijkt het maar niet te lukken om de OMA’s (oordelen, meningen en adviezen) thuis te laten en geen NIVEA (niet invullen voor een ander) te gebruiken. Met als gevolg dat mensen tegenover elkaar in plaats van naast elkaar staan. Verbinding is dan soms ver te zoeken.

Natuurlijk, we zijn allemaal mensen. Het is heel logisch om vanuit je eigen ik te denken. Ook ik heb er zo af en toe last van 😉 . Met het schrijven van deze blog neem ik me voor om hier weer extra alert op te zijn. Ik ben alert op het nieuwsgierig zijn en luisteren naar de ander door het stellen van open vragen (wie, wat, waar, waarom, hoe?). Wie doet er met me mee? Hoe blijf jij in verbinding met anderen?

verbinding

        Coachingpraktijk Monique