16 januari 2023
Hoe blijf jij in verbinding?
Een aantal jaren geleden las ik het boek van Stephen Covey: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Hierin werd een voorbeeld gegeven van hoe mensen vanuit hun eigen perspectief redeneren. Als vader wilde douchen, stond de douchekop te laag. Als zoontje wilde douchen stond de douchekop te hoog. Vader vroeg aan zoontje om, als hij klaar was met douchen, de douchekop weer op de “normale” hoogte terug te zetten. Hierop zei zoontje: “Dat is goed,als jij de douchekop na het douchen ook weer op de “normale” hoogte zet”.
Dit voorbeeld heeft me nooit meer losgelaten. Wij mensen hebben de neiging om met elkaar te communiceren vanuit ons eigen perspectief, vanuit ons eigen referentiekader. We communiceren (vanuit ons ego) om begrepen te worden en ons punt te maken. We willen onze zin krijgen of bevestigd worden. Wij luisteren dan om te reageren, zonder écht nieuwsgierig te zijn en te snappen wat de ander bedoelt. Zonder écht te willen begrijpen hoe de ander het ziet en waarom.
Het gevolg is dat we blijven kijken vanuit ons eigen (beperkte) referentiekader, terwijl we onze kijk op dingen juist kunnen verbreden als we eerst de ander proberen te begrijpen.
Dus laten we ons ego bedanken voor zijn bescherming en deze even naar de achtergrond parkeren. Dan kunnen we onze OMA (oordelen, meningen en adviezen) thuis laten en in plaats daarvan smeren we NIVEA (niet invullen voor een ander). Wij gebruiken veel LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) en we zijn een OEN (open, eerlijk en nieuwsgierig). Hiervoor gebruiken we open vragen (wie, wat, waar, wanneer, hoe).
Hiermee zorgen we ervoor, dat we de ander eerst volledig begrijpen. En dan, vanuit de verbinding die onstaat, kunnen we gaan zenden en proberen zelf begrepen te worden. Dan kunnen we naast in plaats van tegenover elkaar blijven staan.
Loop jij vast in de communicatie met anderen en zou je daar graag hulp bij krijgen? Neem contact met me op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.
Hoe blijf jij in verbinding met anderen?
Update: deze blog verscheen voor het eerst op 20 september 2018 en werd op 16 januari 2023 geactualiseerd.