uitdaging

17 maart 2024

Wat is jouw uitdaging?

Afgelopen week ontving ik een coachee in mijn praktijk die op haar werk regelmatig de opmerking kreeg dat ze wel eens wat assertiever en wat zichtbaarder mocht zijn. Ze wist dat ze als meer introvert type bescheiden en rustig was, maar bij het idee dat ze assertief en zichtbaar moest zijn, liepen de rillingen over haar rug. Ze kon en wilde toch echt geen “arrogante tante” worden.

Na haar gerust te hebben gesteld dat dit niet nodig is, zijn we aan de slag gegaan met haar kwaliteiten en uitdagingen. We hebben dit gedaan aan de hand van de kernkwadrant. Hoe dit werkt, leg ik hieronder uit.

Kwaliteit en valkuil
Elk gedrag heeft in  de kern een kwaliteit in zich. Zo is “bescheiden” een kwaliteit. Je geeft tenslotte de ruimte aan anderen door jezelf niet op de voorgrond te zetten. Als je hierin doorschiet, kom je in je valkuil terecht. Dan is je gedrag timide, schuchter of bangig. Je duikt als het ware weg, bent verscholen, onzichtbaar. Dat helpt je dan niet meer.

Uitdaging en allergie
Je uitdaging is dan om wat assertiever of wat zelfverzekerder te zijn. Dit zorgt automatisch voor meer zichtbaarheid. De rillingen die je hier waarschijnlijk bij krijgt, komen van het beeld dat je hebt bij gedrag wat in je allergie zit: arrogantie.

Mensen die betweterig, zelfingenomen of opschepperig gedrag vertonen, zo wil jij als introverter type zeker niet overkomen. Maar ook deze mensen hebben een kwaliteit onder dit gedrag liggen. Ze zijn zelfverzekerd. Ze zorgen bijvoorbeeld goed voor zichzelf door assertief te zijn, zijn zich bewust van eigen kennen en kunnen en laten zichzelf zien.

Pas als zij doorslaan en in hun valkuil terecht komen, spreek je van bijvoorbeeld arrogant gedrag. Hun uitdaging is dan juist dat wat jouw kwaliteit is: zich iets bescheidener opstellen. En hun allergie is dan het gedrag wat jij laat zien als je in jouw valkuil zit. En zo kunnen we allemaal wat van elkaar leren 🙂

Overigens zal je nooit een ander persoon worden. Je zal jouw kwaliteiten houden en bijvoorbeeld als rustig en bescheiden gezien blijven worden. Je zal alleen vaker gedrag laten zien, wat iemand met een andere persoonlijkheid makkelijker afgaat omdat deze dat gedrag van nature heeft. 

Wat een kernkwadrant is
Daniel Ofman heeft de kernkwadrant bedacht. Dit is een schema waarin je jouw sterktes, jouw kwaliteiten, kunt neerzetten en vervolgens kunt aangeven wat je valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn. Hieronder heb ik schematisch het voorbeeld van hierboven, de kwaliteit “bescheiden” en de kwaliteit van de ander “zelfverzekerd”, uitgewerkt. Zoals je ziet, haken ze aan elkaar, waarbij de valkuil van de één de allergie van de ander is.

kernkwadranten

Als je dit schema op jou toepast, wat is dan een kwaliteit van jou en wat is jouw uitdaging? Wat kun jij leren van de ander? 

Vind je het lastig om jouw kwaliteiten en uitdagingen in kaart te brengen en wil je daar wat hulp bij? Neem contact met op, ik help je er graag bij.

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 28 oktober 2019 en werd op 17 maart 2024 geactualiseerd.

        Coachingpraktijk Monique