uitdaging

28 oktober 2019

Wat is jouw uitdaging?

Een paar weken geleden ontving ik een jonge vrouw in mijn praktijk met een vooral introverte persoonlijkheid. Op haar werk kreeg ze regelmatig de opmerking dat ze wel eens wat assertiever en wat zichtbaarder mocht zijn. Ze wist dat ze bescheiden en rustig was, maar bij het idee dat ze assertief en zichtbaar moest zijn, liepen de rillingen over haar rug. Ze kon en wilde toch echt geen arrogante tante worden. Na haar gerust te hebben gesteld dat dit niet nodig is, zijn we aan de slag gegaan met haar kwaliteiten en uitdagingen. We hebben dit gedaan aan de hand van de kernkwadrant. Hoe dit werkt, leg ik hieronder uit.  

Elk gedrag heeft in  de kern een kwaliteit in zich. Zo is “bescheiden” een kwaliteit. Je geeft tenslotte de ruimte aan anderen door jezelf niet op de voorgrond te zetten. Als je hierin doorschiet, kom je in je valkuil terecht. Dan is je gedrag timide, schuchter of bangig. Je duikt als het ware weg, bent verscholen, onzichtbaar. Dat helpt je dan niet meer.

Je uitdaging is dan om wat assertiever of wat zelfverzekerder te zijn. Dit zorgt voor meer zichtbaarheid. De rillingen die je hier waarschijnlijk bij krijgt, komen van het beeld dat je hebt bij gedrag wat in je allergie zit: arrogantie. Mensen die betweterig, zelfingenomen of opschepperig gedrag vertonen, zo wil jij zeker niet overkomen.

Maar ook deze mensen hebben een kwaliteit onder dit gedrag liggen. Ze zijn zelfverzekerd. Ze zorgen bijvoorbeeld goed voor zichzelf door assertief te zijn, zijn zich bewust van eigen kennen en kunnen en laten zichzelf zien. Pas als zij doorslaan en in hun valkuil terecht komen, spreek je van bijvoorbeeld arrogant gedrag. Hun uitdaging is dan juist dat wat jouw kwaliteit is: zich iets bescheidener opstellen. En hun allergie is dan het gedrag wat jij laat zien als je in jouw valkuil zit. En zo kunnen we allemaal wat van elkaar leren 🙂 .

Daniel Ofman heeft de kernkwadrant bedacht. Dit is een schema waarin je je sterktes, je kwaliteiten, kunt neerzetten en vervolgens kunt aangeven wat je valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn. Hieronder heb ik schematisch het voorbeeld van hierboven, de kwaliteit “bescheiden” en de kwaliteit van de ander “zelfverzekerd”, uitgewerkt.

kernkwadranten

 Wat is jouw kwaliteit en wat kun jij leren van de ander?

        Coachingpraktijk Monique