angst overwinnen

17 september 2020

Hoe overwin jij je angst?

In mijn vorige blog heb ik geschreven over het verschil tussen handelen vanuit angst of vanuit je kracht. Ik heb je laten zien dat een gevoel van opluchting, nadat je ergens uiteindelijk toch nee tegen hebt gezegd, niet hoeft te betekenen dat dit dus de juiste keuze is. Het fijne gevoel kan ook komen doordat het de angst is die letterlijk van je afglijdt.

Om een antwoord te krijgen op de vraag waarom je twijfelt tussen iets wel of niet doen, is het belangrijk bij jezelf te onderzoeken waarom je ja zou willen zeggen en wat de redenen zijn om nee te zeggen. En vooral ook hoe je je bij die situaties voelt als je geen beren op de weg ziet.

Als je uiteindelijk diep van binnen nee wilt zeggen tegen een verzoek, maar dit niet durft, bang om bijvoorbeeld “eruit te liggen”, heb je moed nodig. Als je besluit dat je ja wilt zeggen, maar bijvoorbeeld angst hebt om te falen, heb je eveneens moed nodig. In deze blog ga ik in op de vraag hoe je ervoor zorgt dat je die moed hebt om je angst te overwinnen. Hoe je ervoor zorgt dat je een opdracht vanuit je kracht kan uitvoeren. En hoe je dat doet als je een perfectionist bent. Het antwoord is simpel, maar niet makkelijk: verander je mindset 🙂 . Hoe doe je dat nu, je mindset veranderen?

Hiervoor heb je de eerste stap in de vorige blog al gezet: je werd je bewust van de échte reden van het niet dat doen wat je echt wilt: angst. De volgende stap is: waar ben je precies bang voor? Ben je bang dat je de kennis niet hebt? Ben je bang dat je niet aan de eisen kunt voldoen van de opdrachtgever? Ben je een perfectionist, die bang is om fouten te maken? Of om de controle te verliezen? Onderzoek je angst vervolgens aan de hand van de volgende 4 vragen (bron: The Work van Byron Katie):

1. Is je gedachte bij die angst waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Blijkt uit je onderzoek dat je gedachten niet reëel zijn, verander deze dan in een positieve, helpende gedachte, een affirmatie. Zeg deze herhaaldelijk in korte zinnen tegen jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik heb voldoende kennis voor deze opdracht”, “ik weet minstens net zoveel als de andere deelnemers”, of “ik mag fouten maken”. Gebruik een affirmatie die je ook echt gelooft, die je van binnen voelt. En heb geduld, herhaal de affirmatie vaak. Je zult zien dat je hem gaat geloven en je, ook als het echt spannend wordt, erop af stapt.

Volgende keer ga ik het hebben over het goed zorgen voor je brein. Want een gezond brein is een belangrijke voorwaarde voor mentale veerkracht, het kunnen veranderen van je mindset. Wil je niets missen, volg dan mijn bedrijfspagina op Social Media of schrijf je hier in voor mijn 3-maandelijkse inspiratiemails vol met tips en weetjes over alles wat met zelfvertrouwen, piekeren, introversie en perfectionisme te maken heeft.

Welke affirmatie helpt jou in spannende situaties?

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 19 juli 2018 en werd op 17 september 2020 geactualiseerd.

        Coachingpraktijk Monique