blinde vlekken

17 juli 2021

Hoe je jouw blinde vlekken vermindert


Wist je dat iedereen blinde vlekken heeft? Dat wil zeggen dat je zelfs niet alles over jezelf weet. Je ziet dingen bij jezelf niet, die een ander wel ziet, gewoonweg omdat je te dichtbij jezelf staat. Je kunt dan niet objectief naar jezelf kijken. Jouw spiegelbeeld is als het ware een vage weergave van jezelf. Dit ziet er als volgt uit in een zogenoemd Jahori-venster:

Jahori-venster

Door te werken aan meer zelfkennis verklein je jouw blinde vlekken. Meer zelfkennis krijg je door persoonlijke ontwikkeling. Je werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling door boeken te lezen, feedback te vragen en bijvoorbeeld naar een coach te gaan. Je leert je talenten, je passies, je drijfveren en ook je valkuilen kennen, waardoor je deze in kunt zetten, na kunt leven en in het geval van valkuilen, hier aan kunt werken. En als je anderen ook nog eens wat meer over jezelf vertelt, nodig jij anderen uit om hetzelfde te doen en groeit jullie onderlinge vertrouwen. Bovenstaand Jahori-venster verandert dan in onderstaande: jouw blinde vlekken, het verborgen en het onbekende venster worden kleiner en het open venster wordt groter.

Jahori

Wil jij jouw blinde vlekken verminderen? Wil jij jouw spiegelbeeld helder krijgen en kun je er wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op, ik help je er graag bij.

        Coachingpraktijk Monique