communicatiestijl

6 februari 2020

Hoe je ervoor zorgt dat jullie elkaar wel begrijpen: 4 communicatiestijlen

Verbaas jij je wel eens over hoe je collega reageert? Lijkt het soms of jullie écht op een heel andere golflengte zitten en langs elkaar heen praten? Dan hanteren jullie waarschijnlijk een verschillende stijl van communiceren. Maar hoe zorg je er dan voor dat jullie elkaar wel begrijpen? Vind het antwoord in deze blog.

4 communicatiestijlen

 Volgens het DISC-model zijn er 4 voorkeursstijlen voor communicatie. Deze staan hieronder aangegeven. Het eerste plaatje geeft de kwaliteiten aan op een goede dag, het tweede laat de valkuilen op een slechte dag zien.

Goede dag

communicatiestijlen

Slechte dag

communicatiestijlen

Als je bovengenoemde kwaliteiten en valkuilen bekijkt, herken je je waarschijnlijk in meerdere kleuren. Vaak zijn 1 of 2 “kleuren” echter overwegend aanwezig. Maar wat kun je hier nu mee?

Toepassen van het DISC-model

Nu je weet welke communicatiestijl je bij voorkeur gebruikt als je lekker in je vel zit en wanneer je gestresst bent, kun je dit ten eerste voor jezelf gebruiken. Betrap je je erop dat je  te pietluttig bezig bent? Of dat je koppig reageert? Dan kun je besluiten om ander gedrag te kiezen en je talent in te zetten.

Ten tweede kun je dit ook gebruiken voor een betere communicatie en samenwerking met anderen. Als je je collega bijvoorbeeld nogal uitbundig vindt of je baas nogal bepalend, dan weet je nu waar dat vandaan komt en wat zijn of haar kwaliteiten zijn. Vervolgens kun je proberen wat meer op de communicatiestijl van de ander af te stemmen. Hiermee bedoel ik niet dat je ineens iemand anders moet worden, dat kan niet. Maar als iemand bijvoorbeeld erg enthousiast is, kun je daar bij aansluiten door een compliment te geven en te luisteren zonder te analyseren. Kom je met een overwegend rode persoonlijkheid in aanraking wees dan wat meer to-the-point in je communicatie.

Als je je goed kunt aanpassen aan alle 4 de communicatiestijlen, dan bereik je een optimale samenwerking en communicatie met anderen.

Meer informatie of hulp nodig bij communicatie en samenwerking? Neem contact met me op. 

        Coachingpraktijk Monique