26 januari 2019

Stress? Blue Monday? Het is maar hoe je erover denkt.

Nou, dat hebben we weer gehad hoor! Blue Monday. Van alleen het erover lezen en horen zou je al gedeprimeerd worden. Begrijp me niet verkeerd: het is goed om taboes te doorbreken. Om aandacht te geven aan depressies en mensen te steunen die hieraan lijden. Maar ik vind het een erg slecht idee om deze dag in z’n algemeenheid te benadrukken als de meest deprimerende dag van het jaar. Hieronder leg ik uit waarom, maar maak hiervoor eerst een koppeling met stress.

Stress: vriend of vijand?
In haar
TED Talk “hoe stress je vriend kan worden” vertelt gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal, dat zij zelf jarenlang verkondigd heeft dat stress je ziek maakt. Dat hij je vijand is. Echter, uit onderzoek blijkt dat hoe je denkt en hoe je je gedraagt, je stresservaring kan veranderen.

Als je je stresservaring beschouwt als nuttig, reageert je lichaam biologisch gezien anders, namelijk zoals het zou doen bij bijvoorbeeld het tonen van moed. Als je er daarnaast voor kiest om onder stress je te verbinden met anderen, bijvoorbeeld door je zorgen te delen of voor een ander te zorgen, creëer je veerkracht. Als je ervoor kiest om stress op deze manier te bekijken, word je niet alleen beter in het omgaan hiermee, maar vertrouw je jezelf tegelijkertijd steeds meer in het omgaan met uitdagingen.

Maar wat is nu de link naar Blue Monday?
Wat Kelly McGonigal aangeeft, is dat stress op zich niet verkeerd is. Het is m.n. de gedachten hierover die maken dat stress slecht is voor je gezondheid. Vervang nu in deze laatste zin het woord “stress” eens door “Blue Monday”. Juist! Welke betekenis wij geven aan woorden, hoe wij denken over situaties en gebeurtenissen en hoe wij ons vervolgens gedragen, heeft invloed op ons gevoel én op de biologische reacties in ons lichaam.

Dus laten we Blue Monday vooral gebruiken om te verbinden met de mensen die het nodig hebben en laten we vooral de positieve kanten van deze dag voor onszelf zien. En als dit laatste je even niet lukt, zoek dan zelf de verbinding met anderen en deel het 🙂 .

Een fijn jaar!

Stress

        Coachingpraktijk Monique