persoonlijkheid

16 juni 2024


5 Kenmerken die je persoonlijkheid bepalen

Je hoort en leest veel over persoonlijkheidstypes introversie en extraversie en ook ik heb daar al het één en ander over geschreven. Maar wist je dat dit niet het enige aspect is wat je persoonlijkheid bepaalt? Zet twee overwegend introverte mensen naast elkaar en de verschillen zijn waarschijnlijk nog steeds erg groot. Waar zit hem dat nu in?

The Big Five
Uit verschillende onderzoeken is een persoonlijkheidstheorie voortgekomen: The Big Five. Dit is een indeling in 5 hoofdpersoonlijkheidskenmerken. De scores op de volgende 5 kenmerken bepalen in z’n totaliteit je persoonlijkheid:

  • Introversie versus extraversie
  • Vriendelijkheid versus tegenwerking/competitie
  • Neuroticisme versus emotionele stabiliteit
  • Ordelijkheid versus laksheid
  • Openheid versus geslotenheid

Dit zijn telkens twee tegengestelde extremen, waartussen je voorkeursgedrag zich ergens bevindt.  Tijdens de onderzoeken kwamen allerlei karaktertrekken, facetten, naar voren die uiteindelijk allemaal te herleiden waren naar één van deze 5 kenmerken. Hieronder staan de facetten die van toepassing kunnen zijn bij de verschillende kenmerken.

schema persoonlijkheid

Bron: Wikipedia

Doordat twee overwegend introverte mensen verschillende facetten kunnen hebben, die de mate van introversie uiteindelijk bepalen, kunnen deze mensen dus toch behoorlijk van elkaar verschillen. En ook kunnen ze op de andere 4 kenmerken anders scoren. Dit maakt dat je met deze test daarom niet zomaar in “een hokje” wordt geduwd. Voor deze theorie is veel bewijs gevonden en hij wordt veel door psychologen gebruikt.

Ben je benieuwd hoe jij scoort op de verschillende kenmerken en wat jouw uiteindelijke persoonlijkheid is? Op https://www.123test.nl/persoonlijkheidstest/ kun je een test doen. Hiermee krijg je meer inzicht in jezelf en anderen.

Je persoonlijkheid is niet te veranderen, maar hoe je met de facetten omgaat wel. Wil je je minder zorgen maken, minder door je angsten laten leiden, sterker in je schoenen staan of je introversie voor je laten werken? Neem gerust contact met me op.

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 20 juli 2020 en werd op 16 juni 2024 geactualiseerd. 

        Coachingpraktijk Monique