persoonlijkheidstype

20 april 2025


Welk persoonlijkheidstype heb jij?

Vraag je jezelf wel eens af waarom je doet wat je doet? Wie je nu eigenlijk bent? Een manier om je persoonlijkheidstype inzichtelijk te krijgen is de MyersBriggs Type Indicator (MBTI). Dit meetinstrument is gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Jung.

In tegenstelling tot de persoonlijkheidstheorie van de “Big Five”, waar ik vorig jaar deze blog over plaatste, is er voor MBTI geen wetenschappelijke onderbouwing. Toch wijd ik er graag een blog aan. Het is een zelfevaluatietest waarmee je jouw zelfbewustzijn tenslotte wel vergroot. Het geeft je duidelijkheid in wat je sterke kanten en je uitdagingen zijn. Ook geeft het je meer inzicht in en begrip voor mensen met een andere persoonlijkheidstype.  

Hoe werkt de MBTI?
De MBTI gaat uit van 4 dimensies. Door antwoorden te geven op 88 vragen, krijg je jouw voorkeuren voor elke dimensie. Door de 4 voorkeuren te combineren, kom je op het meest treffende persoonlijkheidstype en de betreffende omschrijving. Hieronder zal ik de 4 dimensies beschrijven en per dimensie aangeven waar je tussen kan kiezen. Totaal zijn er 16 combinaties, dus 16 persoonlijkheidstypen, mogelijk. De vragen van deze test zelf gaan hier te ver, maar er is een
verkorte versie die je in 12 minuten kunt doen.

De 4 dimensies
De 4 dimensies zijn:

1. Ben je vooral naar binnen of vooral naar buiten gericht? (E of I)
Je bent meer naar buiten gericht en praat graag. Je werkt samen met anderen aan ideeën en houdt van snelle ontwikkelingen. Je staat graag in de belangstelling. Dan heb je een voorkeur voor extraversie (E).
Ben je meer naar binnen gericht, dan ben je waarschijnlijk wat gereserveerder. Je geeft de voorkeur aan een lager werk-/ontwikkeltempo om dingen te kunnen overdenken. Je observeert liever dan dat je in het middelpunt van de belangstelling staat. Dan prefereer je introversie (I).

2. Op welke manier verwerk je informatie? (S of N)
Je gaat uit van de realiteit, concrete feiten en details. Je geeft de voorkeur aan praktische toepassingen. Dan prefereer je jouw verwerking op basis van aanvoelen (sensing=S).
Je ziet meer het grotere geheel en hoe alles met elkaar is verbonden. Je gebruikt jouw voorstellingsvermogen van hoe het kan zijn en waardeert ideeën hoe dan ook. Je beschrijft dingen poëtisch. Dan geef je de voorkeur aan verwerking op basis van intuïtie (N).

3. Op welke manier neem je besluiten? (T of F)
Je geeft de voorkeur aan logische redenatie, eerlijkheid en gerechtigheid. Je zoekt graag naar tekortkomingen in argumentaties. Dan prefereer je het nemen van besluiten op basis van denken (thinking=T). Je hoort waarschijnlijk wel eens dat je overkomt als evenwichtig, nuchter.
Je geeft de voorkeur aan jouw persoonlijke waarden en wat een besluit voor anderen betekent. Je vindt harmonie belangrijk en je doet anderen graag een genoegen. Dan prefereer je het nemen van besluiten op basis van gevoel (feeling=F).

4. Hoe sta je in het leven? (J of P)
Je wilt zaken graag vooraf geregeld hebben en wilt weten wat je te wachten staat. Je houdt je graag aan regels en deadlines en hebt behoefte aan duidelijke instructies. Dan geef je de voorkeur aan een beoordelende manier (judging=J).
Je houdt jouw opties liever open en plant on-the-way. Je gaat flexibel om met regels en deadlines en houdt van verassingen en nieuwe situaties. Dan prefereer je een waarnemende manier (perceiving=P).

Ben je bijvoorbeeld voornamelijk introvert, verwerk je informatie bij voorkeur door aanvoelen, neem je het liefst besluiten rekening houdend met de gevolgen voor anderen en hou je je graag aan de regels? Dan heb je het persoonlijkheidstype ISFJ. Als je de omschrijving bij deze letters bekijkt in onderstaand schema, dan ben je een warm en pragmatisch persoon. Je bent toegewijd en verantwoordelijk en helpt graag anderen.

MBTI

Naast dat de test niet wetenschappelijk onderbouwd is, is er vaak kritiek op omdat deze je in een hokje plaatst. Ook is de kans groot dat, als je de test nog eens na een paar weken maakt, je in een ander "hokje" terecht komt. Toch blijft het leuk en interessant om op deze manier naar jezelf en anderen te kijken. Voor mijzelf is de uitkomst van de test heel passend en daarmee nauwkeurig genoeg.

Heb jij deze test wel eens gedaan? Welk persoonlijkheidstype heb jij?

Neem gerust contact met me op als je jezelf beter wilt leren kennen én bedreven wil worden in met het omgaan met de belangrijkste persoon in jouw leven: jijzelf!

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 20 november 2020 en werd op 20 april 2025 geactualiseerd.

persoonlijkheidtype

        Coachingpraktijk Monique