perfectionisme

18 april 2021

8 Tips om uit jouw perfectionisme en in je kwaliteit te komen

Ben je iemand die de lat altijd hoog legt? En ben je heel streng voor jezelf als iets niet lukt zoals je het voor ogen had? Dan ben je waarschijnlijk perfectionistisch aangelegd.

Perfectionisme is vaak iets wat men tijdens een sollicitatie benoemt als men de vraag krijgt een verbeterpunt van zichzelf te benoemen. Dit klinkt namelijk niet zo erg, omdat er in de kern een kwaliteit onder ligt: de kwaliteit om het beste te willen. En als je de vaardigheid, bijvoorbeeld accuratesse, bezit om dit beste ook nog te kunnen bereiken én je van het resultaat kunt genieten, is het natuurlijk hartstikke mooi.

Maar als je langdurig doorslaat in perfectionisme heb je een verhoogd risico op burn-out. Uit onderzoek blijkt dat millenials perfectionistischer zijn dan vorige generaties. Het aantal burn-outs, depressies en paniekaanvallen in deze leeftijdsgroep is hoger dan ooit tevoren. Millenials ervaren veel sociale druk. Zo is de concurrentie bij toelating tot een studie groot vanwege de internationale belangstelling en op scholen overheerst nog steeds de prestatienorm boven de ontwikkelnorm. Helaas heb je hier niet echt invloed op en zal je zelf anders moeten leren omgaan met je perfectionisme. Hoe je dat doet, leg ik hieronder uit.

Perfectionisme in een kernkwadrant

Perfectionisme wordt in de volgende gevallen een valkuil:

  • Je wil de moeite eigenlijk helemaal niet ergens in steken, maar het is een dwang van jezelf. Je moet het doen, omdat je anders een schuldgevoel krijgt.
  • Het is niet realistisch dat je, het resultaat wat jij als beste ziet, behaalt.
  • De imperfectie die overblijft, kun je niet accepteren.
  • Er is sprake van zelfafwijzing. Wat je doet, is puur voor bevestiging: anderen moeten zeggen dat jij oké bent.
  • Je wil liever alles altijd zelf doen, omdat je vindt dat anderen het niet goed doen.

Het is belangrijk dat je vanuit de onderliggende kwaliteit blijft handelen en uit de valkuil van perfectionisme blijft. In een kernkwadrant kan bovenstaande er als volgt uitzien:

Kernkwadrant

(Wil je weten wat een kernkwadrant precies is? In deze blog leg ik dat uit).

Volgens bovenstaande kernkwadrant zou je dus wat eerder/meer los kunnen laten. Dat klinkt simpel, maar is niet makkelijk. Want als je los moet laten waar je eerder volledige controle over wilde hebben, voelt dat al snel als slordig moeten worden. En als een perfectionist ergens allergisch voor is, is het dat wel. Hoe kun je dan toch beter met een goed gevoel in je kwaliteit blijven? Hieronder geef ik je 8 tips.

De 8 tips

  • Vergroot jouw zelfkennis. Als je jezelf beter leert kennen, word je je bewust van jouw kwaliteiten én valkuilen. Je kunt van een afstandje naar jezelf kijken, leert waar het vandaan komt en ziet wanneer je in je kwaliteit bezig bent en wanneer je aan het doorschieten bent. Als je blijft oefenen, zal je jezelf steeds eerder kunnen corrigeren en hoef je jezelf ook uiteindelijk steeds minder vaak te corrigeren.
  • Wees lief voor jezelf als iets niet aan je eigen verwachting voldoet. Leg de lat lager. Accepteer dat het niet perfect is en omarm het risico dat het mis kan gaan. Ga niet voor 100% moeite, besef dat je met 20% moeite al 80% kunt bereiken. En dan hou je die andere 80% moeite over voor het bereiken van andere resultaten 😉.
  • Breng jouw denken en voelen in evenwicht. Als je alleen maar denkt, ga je je aanpassen. Je belemmert jezelf dan in het waarmaken van jouw dromen.
  • Ga bij jezelf na welke waarde je schept als je iets doet. Dit is belangrijker dan resultaten halen.
  • Besef dat perfectie sowieso niet bestaat. Volmaaktheid is onmenselijk. Je kunt niet volledige controle hebben op alles. Accepteer ook dat het is wat het is.
  • Zie jezelf als mens met allerlei rollen. Je bent dochter, moeder, vriendin, werknemer etc. Jij bent niet wat je doet, je bent meer dan dat. Als jij een fout maakt op je werk, wil dat niet zeggen dat jijzelf niet goed bent. Stap uit je slachtofferrol en leer jezelf een nieuw verhaal: jij bent goed genoeg!
  • Denk niet in zwart-wit, in “ik doe het goed of ik doe het niet”. Ga ervan uit dat je kleine stapjes mag zetten en mag leren. Een helpende gedachte hierin kan zijn: “ik ga het doen en ik ga het zo goed mogelijk doen”. Ook denken in goed en fout is vaak erg zwart-wit. Hoe fout is fout eigenlijk? Is het niet alleen wat jíj als onwenselijk resultaat ziet, heb jij zelf dat label er niet aan gehangen? Zie het als een gebeurtenis waar je van kunt leren en laat je oordeel erover los.   
  • Vraag op tijd hulp. Het is niet altijd makkelijk om zelf tot inzichten en verandering te komen. Ieder mens heeft blinde vlekken op z’n eigen handelen. Hoe langer je wacht, hoe groter de fysieke en psychische problemen kunnen worden en hoe langer herstel in beslag neemt.

Als persoonlijk coach kan ik je helpen uit je perfectionisme en in je kwaliteit te komen. Neem contact met me op voor meer informatie en een kennismaking.

        Coachingpraktijk Monique