tips voor de feestdagen

16 december 2023

10 tips voor gezellige en toch ontspannen feestdagen

Ben jij een introverte, hoogsensitieve en/of perfectionistische vrouw? Zie jij op tegen de drukte van de feestdagen? Hieronder geef ik je 10 tips om te midden van alle festiviteiten voor jezelf te zorgen. Lees hoe jij kunt ontspannen, genieten en sprankelen tijdens deze bijzondere tijd van het jaar:

 1. Stel realistische verwachtingen voor jezelf en de feestdagen.
  Het is oké als dingen niet perfect verlopen. Het is belangrijk om flexibel te zijn. Wees lief voor jezelf en zie het mooie en verrassende van imperfectie. Laat ruimte voor spontaniteit en plezier. Het draait om het vieren van het leven met elkaar, niet om perfectie.
 2. Plan stille tijd in.
  Introverte en hoogsensitieve mensen hebben vaak tijd alleen nodig om op te laden, dus verlies jezelf niet in de drukte. Reserveer wat 'me-time' om op te laden, of dat nu een rustige wandeling in de frisse buitenlucht is of een knusse avond met een goed boek. Deze tijd alleen zal je helpen om op te laden en je energie te behouden.
 3. Leer nee te zeggen.
  Het is helemaal oké om nee te zeggen tegen dingen die je energie opslurpen en ja te zeggen tegen zelfbescherming. Zeg ja tegen wat écht belangrijk voor je is.
 4. Creëer rustige ruimtes. 
  Wanneer de drukte je even teveel wordt, zoek dan een rustige plek op waar je even kunt ademen. Een beetje afstand om te ontprikkelen kan wonderen doen voor je gemoedsrust.
 5. Geef jezelf toestemming om te genieten.
  Je hoeft niet alles perfect te doen of overal aanwezig te zijn. Het is oké om te genieten van de feestdagen, die zijn ook voor jou. Dus laat jouw schuldgevoelens los, je mag genieten van de momenten die voor jou belangrijk zijn.
 6. Denk aan praktische zelfzorg.
  Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Voldoende slaap, gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging dragen allemaal bij aan jouw mentaal en emotioneel welzijn in drukke tijden.
 7. Neem momenten voor reflectie en intenties. 
  Neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en stel positieve intenties voor het nieuwe jaar. Richt je op groei en welzijn.
 8. Accepteer imperfecties. 
  Het streven naar perfectie kan veel stress veroorzaken. Niemand is perfect en dat is mooi. Dat brengt echtheid. Dus wees mild voor jezelf en anderen, omarm jullie imperfecties. Ware schoonheid schuilt in authenticiteit.
 9. Communiceer behoeften.
  Wees duidelijk over wat je nodig hebt. Open communicatie helpt anderen je grenzen te begrijpen en respecteren.
 10. Vier op jouw manier. 
  Hoe jij de feestdagen viert, is een weerspiegeling van jouw unieke zelf. Het zou dus comfortabel voor je moeten zijn. Of het nu een rustige avond is met een boek, een wandeling in de natuur of dat het een druk sociaal en bruisend feest is, vier zoals het voor jou goed voelt.

Je bent goed en mooi zoals je bent. Laat deze feestdagen een gezellige en ontspannen tijd zijn, waarbij jij je helemaal happy voelt. Je verdient het! 💖✨

Kun je wel wat mentale ondersteuning gebruiken om je rust te bewaren in drukke tijden? Neem contact met me op, ik help je er graag bij. 

        Coachingpraktijk Monique