18 september 2021
Hoe je als perfectionist kunt leven vanuit echtheid, zoals je bent
Het browsen op internet en het scrollen op social media is niet meer weg te denken uit ons leven. We weten snel en meer over wat er in de wereld gebeurt en kennis over van alles en nog wat ligt binnen handbereik. Het geeft ook valkuilen: op social media kun je je makkelijker spiegelen aan anderen en zien hoe goed anderen het hebben en het doen. Want tja, dat is nu eenmaal hetgeen wat mensen vooral willen laten zien.
Ben jij als introvert zelfkritisch, dan kunnen deze externe prikkels averechts werken. Je vindt dan misschien dat je niet mooi of slim genoeg bent, je gaat wellicht geloven dat je meer moet praten en niet mag zijn wie je bent. Als je dan ook nog perfectionistisch bent, dan kan het te vaak blootstellen aan dit soort prikkels zelfs tot een negatief zelfbeeld leiden. Wat is nu precies perfectionisme?
Perfectionisme
De onderliggende kwaliteit van perfectionisme is accuratesse. Je wilt iets zo goed mogelijk doen en kwaliteit bieden. Hier is niets mis mee. Maar zodra je hierin doorslaat, wordt perfectionisme ongezond. Dat werkt als volgt.
Als je iets goed hebt gedaan maar volgens jou niet goed genoeg (omdat je je eigen lat veel hoger hebt gelegd), neem je jezelf dit kwalijk. Als dit keer op keer gebeurt, stel je jezelf steeds opnieuw teleur. Je twijfelt aan jezelf, voelt je onzeker en bent erg kritisch op jezelf. Je vreest het oordeel van anderen en als je feedback krijgt, voel je dit dan ook snel als een aanval. Je zit dan behoorlijk in je valkuil en hebt hier veel stress van. Maar hoe kom je dan weer uit deze valkuil? Belangrijk hiervoor is eerst te weten wat de oorzaak is van perfectionisme.
Oorzaak
Onderliggend aan perfectionistisch gedrag is een angst. Dit kan een angst zijn zoals hierboven genoemd, voor wat anderen vinden, maar ook een sociale angst, een angst om geen controle te hebben of een faalangst. Perfectionisme wordt dan ingezet om erbij te horen, liefde of waardering te krijgen of om succes te hebben.
De uitdaging
De kunst is nu om uit je valkuil te klimmen door over je angst heen te stappen, vervolgens je perfectionisme te begrenzen en als kwaliteit in te zetten. Dit leidt tot een "bezield" leven: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Brené Brown, de expert in zelfliefde, schreef hier een boek over: “de moed van imperfectie”. Ze schrijft hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een "bezield leven”. Hieronder volgen ze.
10 tips voor een bezield leven
- Kies voor authenticiteit. Laat los wat anderen van je denken en vinden.
Wat anderen denken en vinden, zijn maar meningen, geen waarheden. Weet wat je zelf waard bent, wees je bewust van je kwaliteiten. - Heb meer compassie met jezelf.
Maak je een fout? Wees lief voor jezelf en leer ervan. Je bent tenslotte “maar” een mens. Is iets goed gegaan? Eis niet meer, maar geef jezelf een schouderklopje, laat je perfectionisme los. - Vergroot je veerkracht: kruip bij tegenslag niet in de slachtofferrol, verstijf niet. Probeer gevoelens van kwetsbaarheid, onbehagen en pijn niet te vermijden, maar te ondergaan. Verander je mindset, denk positief.
- Wees dankbaar en zie je geluk: streef niet naar overvloed, maar naar een gevoel van genoeg. Mensen die bewust dankbaar en blij zijn met wie en wat ze hebben in hun leven, zijn gelukkiger.
- Durf op je intuïtie te vertrouwen: laat je behoefte aan controle en zekerheid los. Laat niet alleen je hoofd spreken bij beslissingen, maar ook je hart.
- Laat je creativiteit toe: vergelijk jezelf niet met anderen. Jij bent jij en dat is goed genoeg.
- Neem tijd voor jezelf, zorg voor rust: een burn-out of hoeveel werk je verzet, is geen maatstaf voor jouw (eigen)waarde. Tijd om te “spelen” en rust zijn belangrijk om te kunnen voelen wat je écht wilt en belangrijk vindt, om bij je intuïtie te komen.
- Breng kalmte en stilte in je leven: stress is niet geheel te voorkomen en soms zelfs belangrijk om tot goede prestaties te komen. Denk aan de stress vlak voor een toneeloptreden of het geven van een lezing. Maar langdurige stress is ongezond. In de huidige tijd staan veel mensen hieraan bloot door bijvoorbeeld werkdruk en alles moeten (gezin, werk, sociaal leven, sport etc.). We nemen geen tijd meer om even zelf stil te staan, terwijl dit o zo belangrijk is. Dus trek af en toe de natuur in, doe een paar keer per week een mindfulness oefening of doe iets anders waar je rustig van wordt.
- Streef naar zinvol werk: doe werk waar je écht blij van wordt en laat je niet leiden door wat je “zou moeten”. Maar besef ook dat je niet je werk bent, je bent veel meer. Je bent bijvoorbeeld ook dochter, partner, vriendin, huisdierbezitter, tuinier, reiziger. Het belangrijkste is dat jij je talenten in zet en je waarden, dat wat jij belangrijk vindt, naleeft.
- Lach, zing en dans: doe eens gek. Je hoeft niet altijd beheerst te zijn en “normaal” te doen.
Als je deze tips uitvoert, kun je een “bezield” leven leiden. Je leeft dan vanuit echtheid, zoals je bent. En wie wil dat nu niet?
Wil je meer over mij of mijn werkwijze weten, kijk dan hier.