vitaal blijven

25 september 2019

Jong en vitaal, hoe zorg je ervoor dat je dat blijft?

De meeste mensen weten inmiddels wel dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan gezond oud worden. Maar wist je ook dat mensen die positief denken gemiddeld 10 jaar langer leven? Vandaag is het Nationale Vitaliteitsdag, een mooie dag om hier eens dieper op in te gaan.

Onze invloed op geluk

De helft van geluk is genetisch bepaald. De andere helft kunnen we zelf beïnvloeden. Dit kan door positief te denken en erop uit te gaan.

​Onze gevoelens kunnen zowel positief als negatief zijn. De 5 basisemoties in de wetenschap zijn: blij, boos, bang, bedroefd en liefde. Positieve gevoelens kunnen ontstaan door bijvoorbeeld tevredenheid, dankbaarheid en optimistisch in het leven staan. Het basisgevoel is dan “blij” of “liefde”. Door pessimisme, jaloezie, walging e.d. kunnen negatieve gevoelens ontstaan. Het basisgevoel kan dan bang, boos of bedroefd zijn.

Negatieve gevoelens: de gevolgen

Negatieve gevoelens zorgen ervoor dat stresshormonen worden aangemaakt. Deze stresshormonen, cortisol, adrenaline en noradrenaline, zorgen voor bloedvatvernauwing en verhogen de hartslag en bloeddruk. Naast het verhogen van het risico op hart- en vaatziekten zorgt dit ervoor dat cellen slechter herstellen en dus sneller verouderen. De werking van het immuunsysteem neemt af, waardoor je sneller infecties krijgt of ziek wordt.

Tips om jong en vitaal te blijven

Om ervoor te zorgen dat je gezond oud wordt en je dan nog steeds jong en vitaal te voelen, is het dus belangrijk om langdurige aanmaak van stresshormonen te voorkomen door zoveel mogelijk positieve gevoelens te houden. Maar hoe doe je dat? Hier volgen 9 tips:

1. Laat los waar je geen invloed op hebt.
Ken je de cirkel van invloed en betrokkenheid van Steven Covey?

Cirkel van invloed

In de Cirkel van betrokkenheid vallen alle omstandigheden waar je bij betrokken bent, maar waar je geen invloed op hebt. Je kunt het niet veranderen. Dit betreft bijvoorbeeld het gedrag of de overtuigingen van anderen. Besteed hier geen aandacht aan, dat kost alleen maar energie en levert weinig tot niets op.

In de Cirkel van invloed vallen alle omstandigheden waar je bij betrokken bent én waar je invloed op hebt, de dingen die je kunt veranderen. Dit is bijvoorbeeld je eigen gedrag, je eigen gedachtes. Op deze laatste kun je je het beste richten.

Dus gebeurt er iets waar je geen invloed op hebt? Vecht er niet tegen, accepteer dat het zo is en laat het los.

 2. Heb je een tegenvaller? Denk het om. Wat kun je hieruit halen? Wat kun je hiervan leren?
omdenken

3. Kies voor positieve gedachtes, houding en communicatie. Wat gaat allemaal goed in je leven? Waar ben je dankbaar voor?

4. Lach veel. Dit stimuleert de hersengebieden die ervoor zorgen dat je je goed voelt.

5. Deel gemeend complimenten uit én accepteer ze van anderen.

6. Bepaal je doelen in het leven en zet hier concrete acties naar uit. Het blijkt dat mensen die een duidelijk doel hebben en hier naartoe werken, meer controle over hun leven hebben. En controle over je leven zorgt voor minder angst en stress. Als je je doelen en de stappen er naartoe visualiseert, zorgt dit voor meer zelfvertrouwen.

7. Blijf onder alle omstandigheden kalm. Als je emotioneel stabiel bent, kun je beter met stress omgaan en ervaar je situaties sowieso minder snel als stressvol. Schuld- en angstgevoelens zijn minder aanwezig dan bij emotionele labiliteit (=neuroticisme).

Als je kalm en evenwichtig bent, maak je minder snel stresshormonen aan. Dus voel je stress, zoek naar oplossingen en doe iets om het stressgevoel te verlagen. Ga wandelen, fietsen, hardlopen, sporten, doe iets creatiefs of luister naar fijne muziek. Ga je stress vooral niet weg eten, drinken of roken.

8. Neem overdag voldoende rust door tijdig pauzes te nemen en zorg voor een goede nachtrust. Kom je moeilijk in slaap? Vermijd ’s avonds schermen van telefoon, tablet of laptop, dim de lichten en doe eventueel een mindfulness oefening.

9. Zorg voor een goede leefstijl én geloof dat dit een positief effect heeft. Wetenschappers hebben ontdekt dat hoe je denkt over je eigen ouder worden van invloed is op je gezondheid, je welzijn, je motivatie en prestaties. Dus visualiseer jezelf niet over 40, 50 jaar als een krakkemikkig oud mensje, maar denk in kansen en groeien.

Conclusie

Een positieve levenshouding heeft dus een positief effect op lichaam en geest. Daarbij komt nog eens dat positieve mensen eerder contact met andere mensen hebben. En dat maakt je weer gelukkiger.

        Coachingpraktijk Monique