De bron van het werkwoord “to coach” is het vervoeren van een gewaardeerd
of waardevol persoon van waar hij was naar waar hij wil zijn (bron: Wikipedia).
20 februari 2021
Wat doe ik als coach precies?
In een kennismakingsgesprek vraag ik altijd of degene die tegenover mij zit weet wat een coach precies doet. Regelmatig is het antwoord “nee”. Daarom leg ik graag uit wat coaching is en wat het vooral niet is. Laat ik beginnen met het laatste.
Wat coaching niet is
Coachen is nadrukkelijk geen counseling of therapie. Die zijn gericht op genezing en gaan vaak terug naar het verleden. Ook is coachen niet hetzelfde als adviseren.
Wat coaching wel is
Coaching richt zich op het vergroten van inzicht. Het is een vorm van leren, waarbij gedragsverandering sneller bereikt wordt. Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige relatie. Dit kan in één-op-één gesprekken zijn, maar ook in groepen. Het gaat ervan uit dat de antwoorden in de coachee liggen. De kunst is deze naar boven te halen. De coach ondersteunt en begeleidt dit proces, niet door te adviseren, maar vooral door vragen te stellen, eventueel gecombineerd met het inzetten van methodieken. Maar waar ligt nu in mijn praktijk de grens tussen therapie en coaching?
De grens ligt bij wel of geen psychiatrische diagnose. Als er een diagnose is, hoort de behandeling thuis bij een therapeut. In dat geval zal ik je doorverwijzen naar de huisarts. In alle andere gevallen kun je bij mij terecht.
Hoe ik te werk ga
In mijn praktijk vinden de gesprekken één-op-één plaats, het individuele coachen. Ik coach bewust alleen mensen waar ik geen andere relatie mee heb (zoals familie, vrienden, directe collega’s, mensen die ik in een andere rol tegenkom). Dit is om de coachingrelatie veilig, objectief en gelijkwaardig te kunnen houden (en ook mijn andere relaties zuiver te houden 😉 ).
Jij bepaalt je gewenste doelen. Ik stel vragen, vraag door op je antwoorden en maak gebruik van diverse methodieken, zoals Grow-model, kernkwadranten, Transactionele Analyse, RET en inspiratiekaarten. Jij blijft zelf verantwoordelijk voor je beslissingen en wat je met eventuele huiswerkopdrachten doet. Het uiteindelijke resultaat is mede afhankelijk van jouw inzet. En hoe beter het resultaat, hoe sterker, zekerder en gezonder je je zult voelen.
Ik ben ervan overtuigd dat je het meeste resultaat boekt als er een “klik” is, als je je veilig voelt. Om dat voor jezelf te kunnen bepalen, is de eerste kennismaking met mij gratis en vrijblijvend.
Meer informatie
Heb jij een vraagstuk op het vlak van introversie, perfectionisme, communicatie met anderen of zelfvertrouwen? En ben je bereid om de confrontatie met jezelf aan te gaan en ervoor te gaan? Neem dan contact met me op.