rust

15 juni 2021

6 Tips voor meer rust (in je hoofd)

Heb je dat wel eens? Dat je zoveel moet van jezelf? Dat je zoveel wilt en leuk vindt? Vervolgens raak je steeds meer in je hoofd en verder verwijderd van jezelf.

Als je een overwegend introverte persoonlijkheid hebt en zeker als je daarnaast ook nog perfectionistisch bent, leg je je lat vaak erg hoog voor jezelf. Ook zal je je misschien herkennen in het hebben van een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je denkt eerder aan wat er moet gebeuren dan aan wat jij zelf wilt. Als je dit te lang doet, dan zal je vroeg of laat niet lekker in je vel komen te zitten. En dit punt wil je liever niet bereiken. Maar hoe voorkom je dat?

Om lekker in je vel te blijven is het belangrijk dat je een positieve mindset houdt, niet gaat invullen wat een ander wel zal bedoelen, dat je niet oordeelt, goed voor jezelf zorgt, op tijd rust neemt en vooral ook beseft dat je een keuze hebt in wat je denkt en daarmee je gevoel beïnvloedt. Dat laatste is makkelijk en snel opgeschreven, maar hoe doe je dat nu? Hoe maak je bewust een keuze in wat je denkt en hoe beïnvloed je je gevoel zonder dingen weg te drukken? Hier volgen de tips:

1. Besef heel bewust dat je een keuze hebt in je gedachtes en daarmee je gevoel. Zeg dit herhaaldelijk tegen jezelf.

2. Besef vervolgens dat je ook “maar” een mens bent met al je kwaliteiten én imperfecties, die…. Maak deze zin af, zeg tegen jezelf wat je tegen je allerbeste vriendin zou zeggen. Voel het, accepteer dit.

3. Richt je op de dingen die je goed kan en op alles wat wel goed gaat. Schrijf ze desnoods op en laat het op je inwerken.

4. Maak afspraken met jezelf over wat je wel en niet meer doet. Communiceer dat met je omgeving.

5. Maak een wandeling in de natuur en focus op wat je ziet en hoort. Een mooie rode avondlucht, de groene uiterwaarden, een lage mist over de akkers, een fleurige boomgaard, tjilpende vogels, tjirpende krekels etc. Geniet hiervan!

6. Doe een mindfulness-oefening. Weet je niet hoe? Er zijn genoeg (gratis) apps in de Store van je telefoon.

Wedden dat je meer rust ervaart en weer weet waar je voor staat? Lukt het je toch niet alleen en heb je er hulp bij nodig, neem contact met me op. Ik help je er graag bij.  

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 20 juni 2019 en werd op 15 juni 2021 geactualiseerd.

        Coachingpraktijk Monique