7 januari 2019
Hoe voorkom je dat je goede voornemens onder een laag stof verdwijnen?
Begin januari 2019: nu is de tijd voor veel mensen om hun goede voornemens tot uitvoering te brengen. Helaas komen velen van ons er vaak nog in de eerste maand van het jaar achter, dat het wéér niet is gelukt. Hoe zorg je er nu voor dat je in 2019 ook echt eens je doel behaalt? Ik geef je 5 tips die je helpen te voorkomen dat je je voornemens volgend jaar niet opnieuw hoeft af te stoffen.
- Stel jezelf 1 doel. Maak dit doel smart (=specifiek, meetbaar, actiegericht, realistisch, tijdgebonden): beschrijf het zo concreet mogelijk en zorg ervoor dat je het resultaat op een vooraf bepaald moment kunt meten. Dus niet “ik ga in 2019 gezonder leven”, maar bijvoorbeeld “ik zorg ervoor dat ik over 6 maanden 15 kg. af ben gevallen. Dit doe ik door gezonde eetkeuzes te maken en daarnaast ga ik 2x/week tennissen”. Of bijvoorbeeld “ik zorg ervoor dat ik me over 6 maanden relaxter voel. Dit doe ik door dagelijks een kwartier mijn gedachten te onderzoeken en waar nodig om te buigen en daarnaast 2x/week yoga te beoefenen”. Leg je lat niet te hoog, zorg voor kleine haalbare stapjes. Kies activiteiten die bij je passen.
- Focus. Om je doelen te bereiken, is het belangrijk dat je focus houdt. Dit betekent dat je het beste kunt werken aan 1 doel tegelijk. Ons brein is namelijk niet gebouwd om te “multitasken”. Kies een vast moment per week om te reflecteren hoe het gaat. Ligt je prioriteit nog steeds op het bereiken van je doel? Ben je hier voldoende bewust mee bezig geweest?
- Beloon jezelf tussentijds. Ben je de afgelopen week goed bezig geweest? Vier je succes! Beloon jezelf met iets waar je écht van geniet. En dan bedoel ik niet dat je jezelf vol moet proppen met lekker slecht eten 😉 . Maar een wijntje of een puntje taart mag best, als het maar met mate is. En denk ook eens aan iets wat niet door de mond gaat: ga naar de sauna, pak een bioscoopje of onderga een heerlijke massage.
- Wees lief voor jezelf. Lukt het een keer niet? Houd het positief voor jezelf, straf jezelf niet af. Leer ervan en neem je voor om het de volgende week weer goed op te pakken.
- Discipline. Om ander gedrag aan te leren, is het eerst nodig om je bewust te worden van je oude gedrag / gedachtes en de oorzaken daarvan. Vervolgens kun je bewust voor ander gedrag en gedachtes kiezen. Er gaat enige tijd overheen voordat deze verandering is ingesleten en je dit onbewust toepast. Wij, mensen, zijn gewoontedieren en vallen al snel terug in oude patronen. Het risico op terugval in dit veranderproces is groot. Blijvende verandering gaat niet vanzelf. Hoe je het ook wendt of keert, discipline om jezelf steeds weer terug te halen naar je uiteindelijke doel en de weg daarnaar toe, is onmisbaar.