poppenkast

17 januari 2024

Wat een poppenkast!

Onlangs werd ik weer eens geconfronteerd met mijn eigen poppenkast. Met al mijn stemmetjes die zich, hard of zacht, lieten horen in de nogal onprettige situatie van dat moment.  

Toen de situatie zich voordeed, werd ik me heel bewust van wat ik dacht en welke angsten daaronder lagen. Het was het stemmetje van mijn “innerlijke kind”. Dat wilde zich graag gezien en gehoord voelen. Ze wilde graag meedoen. En dat gebeurde niet, ondanks dat mijn “pusher” van alles probeerde om de situatie te veranderen.

Ik besloot te luisteren naar mijn “rationalist”, die zei dat het verstandiger was om even een pauze in te lassen alvorens te reageren en handelen. Ik koos toen voor de strategie om het stemmetje van mijn “autonome ik” in te zetten. Mijn “autonome ik” vindt namelijk de waarden verbinding, respect, rechtvaardigheid en integriteit heel belangrijk.

Gedurende de ontwikkelingen die daarop volgden, liet mijn ”innerlijke kind” zo nu en dan weer haar angsten horen. Omdat zij dan gerustgesteld moest worden, zette ik mijn “verzorgende ouder” in. Deze zei me dat ik alles deed wat ik kon en dat ik bij mezelf, bij mijn waarden was gebleven. Dat het dus goed was zoals het ging. En dat, hoe het ook afloopt, ik oké ben zoals ik ben 😊.

De situatie is passé en ik zit inmiddels weer in een positieve spiraal.  Ik heb weer eens mogen ervaren hoe krachtig het is als ik naar mijn meest helpende stemmetje luister. Hoe krachtig het is als ik negatieve gedachten vervang door helpende gedachten en als ik bij mijn eigen waarden blijf en van daaruit handel. En natuurlijk ook fijn om te zien dat ik ook nog steeds practice wat ik preach 😉

Wil jij weten hoe jij jouw poppenkast in kunt zetten? Wil jij ontdekken wat jouw belangrijkste waarden zijn en negatieve gedachten leren vervangen door helpende gedachten? Kortom: wil jij, ook in stressvolle situaties, bij jezelf kunnen blijven, ondanks jouw angsten? Neem contact met me op, ik help je er graag bij. 

        Coachingpraktijk Monique