schamen

18 maart 2023


Kwetsbaarheid: iets om je voor te schamen of toont het moed?

De telefoon gaat. Aan de lijn is een jonge vrouw. Ze heeft me al een aantal keren voorbij zien komen op social media en is getriggerd door mijn blogs. Ze herkent zich in de verhalen over het vele twijfelen aan zichzelf en het ’s nachts liggen piekeren. Gesprekken van de afgelopen dag worden in haar hoofd keer op keer afgespeeld en in de toekomst in haar hoofd verder afgemaakt. En die zijn niet positief, de grootst mogelijke doemscenario’s komen voorbij. Ze denkt dat ze in een burn-out zit. Ze is er klaar mee en wil dat het ophoudt.

Na haar gecomplimenteerd te hebben voor het nemen van stappen hiertoe, gaan we over tot het plannen van een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Er blijkt haar echter iets tegen te houden. Ze geeft uiteindelijk toe dat ze zich ervoor schaamt. “Voor wat precies?” vraag ik. “Nou, dat dit me overkomt. En dat ik het niet zelf kan oplossen, dat ik daar hulp bij nodig heb.”

Wat bereik je met schaamte?
Vroeger dacht ik net als deze vrouw. Ik moest vooral niet laten merken dat het slecht met me ging, ik moest dit vooral zelf oplossen. En ja, natuurlijk steekt het ook bij mij af en toe de kop weer op, ik ben en blijf ook een mens 😉. Gelukkig herken ik het nu bij mezelf en kan ik het snel een halt toeroepen.

Brené Brown zegt in haar TED-Talk “Listening to shame” dat veel vrouwen denken “Ik moet voldoen aan wat anderen van mij verwachten”. Het stemmetje in hun hoofd is dan continu aan het woord: “doe het allemaal, doe het perfect, doe het zonder zweetdruppeltjes te laten zien”. En bij mannen is het stemmetje vaak: “wordt niet als zwak gezien, je moet sterk zijn”. En als je dan een keer niet aan deze verwachtingen kunt voldoen, zegt het stemmetje dat dat iets is om je voor te schamen.

Maar hoe gelukkig voel je je als je deze stemmetjes gelooft en je erdoor laat leiden? Wat bereik je hiermee?

Hoe je de moed opbrengt voor het tonen van kwetsbaarheid
Brené Brown pleit al jaren voor het tonen van meer kwetsbaarheid. “Kwetsbaarheid is de geboorteplaats voor innovatie, creativiteit en verandering”, zegt ze
 in haar TED-Talk. Maar om de moed te hebben je kwetsbaar op te stellen, is het noodzakelijk dat je dit niet ziet als iets om je voor te schamen.

Brené legt uit: “Schaamte zegt: Je kunt het niet. Je bent niet goed genoeg. Schaamte zegt: Ik ben slecht. Als je het daarentegen ziet als schuld koppel je het los van je persoon, het is hooguit een actie wat je anders had kunnen doen. Schuld zegt: “Ik heb iets slecht gedaan”. Je bent dan zachter voor jezelf”.

Nu vind ik het woordje schuld, wat Brené letterlijk vertaald gebruikt, niet helemaal juist. Ik zie schuld als iets wat je opzettelijk en bewust hebt gedaan. Dan klinkt het als, zoals kinderen wel eens zeggen: “Eigen schuld dikke bult”.

Als je zorgvuldig en integer hebt gehandeld en je komt er achteraf achter dat je het beter anders had kunnen doen, kies ik liever voor het woord misvatting of vergissing. Door niet in schaamte te denken, maar het te zien als iets wat je anders had kunnen aanpakken, wordt het in elk geval makkelijker om je kwetsbaar op te stellen. En als je de moed hebt om je kwetsbaar op te stellen, opent dat de deur tot verandering.

Hoe het afgelopen is met de jonge vrouw aan de telefoon? Ze heeft de moed gehad zich naar mij toe kwetsbaar op te stellen en we zijn aan de slag gegaan. We zijn een paar sessies op weg en stapje voor stapje zie ik haar groeien. Ze voelt nu al verschil en is blij dat ze deze stap heeft genomen.

Heb jij ook moeite met je kwetsbaar opstellen? Bij mij mag je zijn wie je bent, ik oordeel niet en zorg voor een veilige omgeving. Mijn missie is om je de kwaliteiten van jouw (introverte e/o hoogsensitieve) persoonlijkheid ten volle te leren zien en in te zetten, zodat jij je in privéleven en werk weer happy voelt. Wil je dat ook? Neem nu contact met me op, ik help je er graag bij.

Wat vind jij, is kwetsbaarheid iets om je voor te schamen of toont het moed?

        Coachingpraktijk Monique