hsp

17 juni 2023


9 Tips voor mensen met hoogsensitieve eigenschappen (hsp)

Hou je van diepgang? Ben je empathisch? Doorzie jij snel situaties en mogelijke gevolgen? Heb je een groot rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel? Dit zijn een paar positieve kenmerken die kunnen voorkomen bij hoogsensitieve personen (hsp). In onze maatschappij wordt hoogsensitiviteit helaas snel bestempeld als zwak, overgevoelig, zweverig. Dit zijn onterechte oordelen en ik zal hieronder uitleggen waarom. Eerst start ik met de wetenschappelijke onderbouwing en daarna zal ik de positieve eigenschappen van hoogsensitiviteit benoemen.

Wetenschappelijk: werking van het brein
Wetenschappelijke studies (van Elke van Hooff) tonen aan dat het brein van iemand met hsp-kenmerken actiever is. Er vindt in het brein een diepgaande informatie verwerking plaats. Het is een persoonlijkheidskenmerk, net als introversie en extraversie.

De meeste mensen met hsp-kenmerken zijn introverte types, alhoewel het ook voorkomt bij extraverte types. Hoogsensitieve mensen missen het filter dat mensen die niet hoogsensitief zijn wel hebben en waarmee ze de binnenkomende informatie direct kunnen structureren. Hsp moeten dit eerst verwerken en komen daarom bedachtzamer over.

Hoogsensitiviteit is wat anders dan hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid is de reactie op overprikkeling.

Positieve kenmerken hoogsensitiviteit
En dan nu de positieve kenmerken van een hsp:
- is empathisch
- ziet eerder samenhang
- doorziet eerder situaties en gevolgen
- heeft oog voor detail
- is zorgvuldig
- toont vaak veel creativiteit
- heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel
- heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel
- is sterk intuïtief
- kan intens genieten

- heeft veel zelfreflectie
- diepgang en zingeving zijn heel belangrijk

Deze eigenschappen zijn natuurlijk niet allemaal bij iedere hoogsensitieve persoon 1-op-1 en even sterk aanwezig. Als je jezelf in veel van deze kanten herkent, is de kans dat je hoogsensitief bent wel groot. Dan is het belangrijk om rekening te houden met jouw hoogsensitiviteit. Hoe je dat kunt doen? Daarvoor geef ik je hieronder 9 tips. Maar eerst zal ik ingaan op een subvorm van hsp: hss ofwel high sensation seeker.

Hsp en High sensation seeker
Herken je je grotendeels in de kenmerken van een hsp, maar houd je daarnaast ook van spanning, avontuur of misschien wel risico’s nemen? Ben je snel verveeld? Vind je het wel fijn om bijvoorbeeld in het middelpunt van de belangstelling te staan, hou je van parachutespringen, bergsport en/of avontuurlijke reizen? Dan heb je hss-kenmerken. Je bent dan continue in gevecht met het stemmetje wat rust en veiligheid wil en het stemmetje wat juist uitdaging en nieuwe ervaringen wil. Voor een hss geldt daarom dat balans tussen deze twee uitersten het toverwoord is.

In tegenstelling tot de eerder genoemde hsp zijn de meeste mensen met hss-kenmerken extraverte types, maar het komt ook voor bij introverte types.

9 Tips voor hsp
Dan volgen nu de tips voor mensen met hoogsensitieve eigenschappen. Om als hsp overprikkeling te voorkomen en jouw hoogsensitiviteit als kracht in te kunnen zetten, kun je het volgende doen:

1. Verdiep je in hoogsensitiviteit, zie het als een persoonlijkheidskenmerk met ook hele mooie eigenschappen (zie hierboven)
2. Wissel tijd met prikkels af met tijd voor ontprikkelen. Zoek de natuur op, lees een boek, mediteer, luister naar mooie muziek of doe gewoon lekker niets.
3. Accepteer dat je hoogsensitief bent in plaats van het te willen veranderen.
4. Keer regelmatig naar binnen: wat vind jij belangrijk? Wat voel je en waar voel je dat in je lijf?
5. Zorg voor contact met gelijkgestemden.
6. Visualiseer bij contact met mensen die jou energie kosten, een beschermende laag (bijv. een glazen plaat tussen jullie of een ballon waar je in staat en doorheen kijkt).
7. Sport regelmatig om te ontladen
8. Doe dingen waar je jouw hoogsensitieve kwaliteiten volledig tot uiting kunt laten komen.
9. Geloof dat jij goed genoeg bent, jij bent oké 💚!

Heb jij moeite om jouw hoogsensitiviteit te accepteren en als kracht in te zetten? Neem gerust contact met me op, ik help je er graag bij.

In welke eigenschappen van hoogsensitiviteit herken jij je?

hsp

        Coachingpraktijk Monique