zichtbaar

17 mei 2021

5 Tips om als introvert op een fijne manier zichtbaar te zijn

Vind je het lastig om zichtbaar te zijn in bijvoorbeeld een vergadering? Blijf je liever in de schaduw staan dan dat je op de voorgrond treedt? Dan is de kans groot dat je een introverte persoonlijkheid hebt. Toch is het soms belangrijk dat je je laat zien. Weet dat er manieren zijn om als introvert zichtbaar te zijn zonder afbreuk te doen aan wie je bent. In deze blog geef ik je 5 tips om zichtbaar te zijn, waar je je als introvert goed bij kan blijven voelen.

De 5 tips

1. Zet je introverte kwaliteiten in.
Als introvert heb je mooie kwaliteiten. Zo kun je over het algemeen goed observeren, analyseren, luisteren en vragen stellen. Gebruik deze kwaliteiten, daarmee geef jij rust en structuur in een gesprek of vergadering en voorkom je dat er overhaast beslissingen worden genomen.

2. Bereid je voor.
Bereid een gesprek of vergadering goed voor. Bedenk van tevoren een paar vragen die je kunt stellen en maak hierbij gebruik van jouw oog voor details.  

3. Zorg voor een pro-actieve non-verbale communicatie.
Luister niet alleen, maar laat ook merken dat je luistert. Neem een actieve houding aan, zit bijvoorbeeld wat naar voren met je armen op de tafel. En als je tijdens een vergadering iets vraagt of zegt, doe dat dan met een duidelijke stem.

4. Maak je schriftelijk zichtbaar.
Als je een introverte persoonlijkheid hebt, vind je het waarschijnlijk lastig om direct antwoord te geven op vragen of om jouw ideeën of meningen direct te droppen. Jouw brein is namelijk meer gericht op dingen analyseren en onderzoeken. Bij schriftelijk communiceren hoef je niet direct te reageren en kun je er even over nadenken. Daarom past deze manier van zichtbaar zijn vaak beter bij introverte types. Schrijf periodiek in bijv. een nieuwsbrief of blog iets over het project waar je mee bezig bent, deel een stukje van je vakkennis o.i.d.

5.  Spreek met 1 of maximaal een paar mensen tegelijk.
Een introvert ingesteld brein raakt snel overprikkeld. Door 1-op-1 gesprekken in te plannen met collega's die je wilt spreken of in kleine groepjes met slechts een paar mensen tegelijk te vergaderen, kom je beter tot je recht.

Welke van deze tips voelt voor jou goed? Zou je deze als 1e stap willen nemen, maar is er iets wat je belemmert, dan help ik je er graag bij. Neem contact met me op voor meer informatie. 

        Coachingpraktijk Monique