middelste kind

12 augustus 2019

Hoe je de voordelen van middelste kind zijn in kunt zetten

Ben jij iemand die moeilijk nee kan zeggen? Heb jij een hekel aan conflicten? Ben je meer gericht op wat de ander wil dan wat je zelf wilt? Dan ben je misschien wel een middelste kind. Wil je weten hoe je het middelste kind zijn in je voordeel kunt laten werken? Lees het hier.

(Voor)oordelen over middelste-kind-zijn

Wat nog niet iedereen van me weet (dit komt nu eenmaal niet vaak ter sprake in de omgang met anderen) is dat ik opgegroeid ben als middelste kind. En als je opgegroeid bent als middelste kind, zijn daar vaak (niet al te positieve) ideeën over. Sandwichkinderen, zo worden wij in de ontwikkelingspsychologie ook wel genoemd, zitten er letterlijk tussenin. We zijn onzichtbaarder, we vallen minder snel op. Je zou er zowat een syndroom aan over houden. En ja, dat komt voor.

Gedrag van een middelste kind

Sommige jonge middelste kinderen proberen dan de zo gewenste aandacht te krijgen door lastig gedrag te gaan vertonen. Ze worden bijvoorbeeld boos, gaan schreeuwen en maken constant ruzie. Anderen worden meegaand en zijn meer bezig met wat de ander wil dan met wat ze zelf willen. Ze zeggen moeilijk nee, willen de harmonie bewaren en gaan daardoor op latere leeftijd snel over eigen grenzen heen. Door hun eigen belang ondergeschikt te maken aan die van anderen, weten ze niet goed wat ze willen, twijfelen snel en zijn ze zoekende. Ze hebben vaak minder zelfvertrouwen dan de jongste of oudste, alhoewel dit bij het ouder worden minder speelt.

Om het “middelste kind-syndroom” uit te bannen, is het dus hoog tijd om juist de voordelen van het middelste kind zijn eens te belichten. En laat vandaag, op de Dag van het Middelste Kind, daar nou net hét geschikte moment voor zijn.

Voordelen van middelste kind zijn

Inmiddels weet ik zelf wat de voordelen zijn van het "middelste kind zijn" en hoe ik dit in kan zetten. Hieronder zal ik een paar voorbeelden noemen van voordelen. Naast mijn eigen conclusies staan er een aantal, gebaseerd op het boek “The secret power of middle children” van onderzoeker Katrin Schumann en op “Je plaats in het gezin” van Linda Blair. Overigens gelden ze niet allemaal voor mijzelf 😉 . 

  • Middelste kinderen hebben vaak meer geduld. Ze hebben als middelste geleerd om geduldig op hun beurt te wachten.

  • Middelste kinderen zijn sociaal vaardiger. Ze hebben in hun jonge jaren altijd rekening moeten houden met zowel hun jongere als hun oudere broertje of zusje. Daarom hebben ze geleerd te bemiddelen, naar een tussenoplossing te zoeken bij conflicten, zich in te leven in en mee te denken met anderen. Ze bekijken alle kanten en oordelen niet snel. Ze zijn vaak goede teamplayers, hoeven niet “gemicromanaged” te worden, zijn coöperatief en hebben loyale vriendschappen.

  • Middelste kinderen zijn (volgens een Israëlisch onderzoek) het gelukkigst en meest tevreden in relaties. Ze matchen goed met zowel jongsten als oudsten uit een gezin, maar minder met andere middelsten. Dit is omdat beiden conflict willen vermijden.

  • Middelste kinderen zetten zich graag in voor een ander en komen op voor de ander. Ze weten hoe het is om over het hoofd gezien te worden. Het lijkt dat ze minder drive hebben als oudsten, maar ze worden niet door status en prestige gemotiveerd, maar door sociale doelen. Principes en rechtvaardigheid zijn belangrijke motivators. Daar past bij dat ze doen wat ze zeggen.

  • Middelste kinderen zijn onafhankelijker en creatiever. Ze hebben een vrije geest en gaan graag hun eigen weg. Ze hebben geleerd om op hun eigen unieke manier op te vallen. Ze staan open voor nieuwe ideeën en houden ervan om nieuwe dingen uit te proberen.

  • Middelste kinderen hebben vaak meer succes. Daar waar ze vroeger onzichtbaar waren, zorgen ze er op latere leeftijd wel voor dat ze gezien worden. Ze kunnen succesvolle leiders zijn. 52% van de Amerikaanse presidenten was middelste kind. Martin Luther King Jr. en Abraham Lincoln waren middelsten met visie en hadden sterke leiderschapskwaliteiten.

  • Middelste kinderen hebben dan misschien geen groot zelfvertrouwen, maar dat betekent ook dat ze geen grote ego’s hebben. En dat is een voordeel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot zelfvertrouwen niet leidt tot betere cijfers op school of meer succes in een carrière. Het betekent vaker een gebrek aan doorzettingsvermogen, iets wat een middelste kind wel heeft. Dit is ontwikkeld omdat er harder gewerkt moest worden om de gewenste aandacht te krijgen.

  • Middelste kinderen zijn realistisch over zichzelf. Ze konden zich vroeger vergelijken met zowel hun oudere als hun jongere broer(s) of zusje(s). Een oudste moest zich vaak vergelijken met oudere ervaren mensen en legt daardoor zijn lat hoger.

Hoe je deze voordelen kunt inzetten

Ben jij opgegroeid als middelste kind? Beroepen die dan goed bij je zouden kunnen passen, zijn leraar, verpleegster, psycholoog, mediator, maatschappelijk werker, diplomaat. Beroepen waar je alleen moet werken, zoals programmeur, of beroepen waar je anderen moet micromanagen, passen minder goed. Empathie kan tot stress leiden. Zo zou je als advocaat mensen goed kunnen verdedigen, maar als vervolger zal je waarschijnlijk doodongelukkig worden.

Ben jij middelste kind en herken je je in (een deel van) dit artikel? Wees je dan bewust van de voordelen van de middelste zijn en de kwaliteiten die je hierdoor hebt ontwikkeld. Want "sandwichkind"-zijn is zo slecht nog niet 🙂 !

Heb je hulp nodig om je “sandwichkind” te leren inzetten? Neem ​contact met me op, ik help je er graag bij.

        Coachingpraktijk Monique