30 januari 2018

Wat doe ik nu precies met dat coachen?

Deze vraag kreeg ik onlangs en is weer een mooi onderwerp voor een blog. Laat ik eerst beginnen met wat coachen niet is.

Coachen is nadrukkelijk geen counseling of therapie. Die zijn gericht op genezing, terwijl ik me als coach richt op het vergroten van inzicht. Coachen is een vorm van leren, waarbij gedragsverandering sneller bereikt wordt. Waar ligt nu in mijn praktijk de grens? Als er sprake is van een psychiatrische diagnose, hoort dit thuis bij een therapeut. Is er sprake van een lichamelijke diagnose waarbij een deel van de gezonde voeding weg moet worden gelaten? Dan hoort dit thuis bij een diëtist. In deze gevallen zal ik je doorverwijzen naar de huisarts. In andere gevallen kun je bij mij terecht.  

Wat is coaching dan wel? Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige relatie. Dit kan in één-op-één gesprekken zijn, maar ook in groepen. Ik richt me op de één-op-één gesprekken, het individuele coachen. Ik coach bewust alleen mensen waar ik geen andere relatie mee heb (zoals familie, vrienden, directe collega’s, mensen die ik in een andere rol tegenkom). Dit is om de coachingrelatie veilig, objectief en gelijkwaardig te kunnen houden (en ook mijn andere relaties zuiver te houden 😉 ).

Jij bepaalt je gewenste doelen. Jij leert en ik ondersteun en begeleid het proces. Daarbij stel ik vragen, vraag door op je antwoorden en maak ik gebruik van diverse methodieken, zoals Grow-model, kernkwadranten, Transactionele Analyse en RET. Soms geef ik adviezen (als het gaat om het veranderen van je eetpatroon is dit zelfs nodig), maar mijn uitgangspunt is dat de antwoorden in jezelf liggen. De kunst is deze naar boven te halen. Jij blijft zelf verantwoordelijk voor je beslissingen en wat je met eventuele huiswerkopdrachten doet. Het uiteindelijke resultaat is mede afhankelijk van jouw inzet. En hoe beter het resultaat, hoe sterker, zekerder en gezonder je je zult voelen.

Ik ben ervan overtuigd dat je het meeste resultaat boekt als er een “klik” is, als je je veilig voelt. Om dat voor jezelf te kunnen bepalen, is de eerste kennismaking met mij gratis en vrijblijvend.

Heb jij een vraagstuk op het vlak van zelfvertrouwen, gezonde voeding of wil je op een gezonde en blijvende manier afvallen? En ben je bereid om de confrontatie met jezelf aan te gaan en ervoor te gaan? Neem dan contact​​​ met me op.


Leuk weetje: de bron van het werkwoord “to coach” is het vervoeren van een gewaardeerd
of waardevol persoon van waar hij was naar waar hij wil zijn (bron: Wikipedia).

        Coachingpraktijk Monique

Wat is coachen?