6 maart 2018

Reis mee met Sanne - niveau 5 en 6

In de afgelopen weken hebben we gezien hoe Sanne omging met haar strubbelingen als financieel adviseur. Afhankelijk van het niveau waar haar probleem zat, pakte ze deze aan door respectievelijk haar omgeving te veranderen, haar gedrag te veranderen, nieuwe vaardigheden aan te leren en haar overtuigingen te veranderen. In deze laatste blog over de piramide van Bateson & Dilts de diepst liggende (en dus het aller moeilijkst te veranderen) niveaus “identiteit”en “missie”.

Niveau 5: identiteit
Sanne is anders gaan denken over de commerciële wereld. Klanten worden er niet ingeluisd, maar komen naar haar omdat ze zelf iets willen kopen. Sanne hoopt nu de gesprekken ontspannen te kunnen voeren. Tot haar grote teleurstelling merkt ze tijdens de gesprekken echter dat ze nog steeds een blok beton in haar maag heeft. Hoe moet dit nu verder? Leert ze het dan nooit?  

Sanne betrapt zich erop dat dit geen helpende gedachtes zijn. Dat heeft ze tenslotte al eerder geleerd. Ze besluit aardig te zijn voor zichzelf en gaat weer op onderzoek uit. Ze stelt zichzelf vragen als: “Wie ben ik? Welke rol vervul ik? Hoe kijk ik naar mezelf?”. Ze koppelt dit aan haar waarden en passie: haar missie.

Niveau 6: missie
Andere vragen die Sanne aan zichzelf stelt op dit niveau, zijn vragen als: “Wat vind ik belangrijk in het leven? Waarvoor ben ik hier? Waar sta ik voor? Waar word ik blij en energiek van?”. Wat Sanne heel belangrijk vindt zijn de waarden: rechtvaardigheid, gelijkheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid, zorgzaamheid. Als ze iemand heeft kunnen helpen, al is het met iets heel kleins, is haar dag weer goed. Als ze heeft weten te voorkomen dat iemand oneerlijk, onrechtvaardig wordt behandeld, heeft zij haar hogere doel helemaal bereikt.

Sanne’s conclusie
Sanne concludeert, dat ze in haar rol als financieel adviseur weliswaar mensen kan helpen, maar dat ze haar hogere doel, haar missie, haar passie, beter kan vervullen in een andere rol. Ze wordt blij bij de gedachte dat ze de waarden die zij zelf belangrijk vindt, mee kan geven aan anderen. En hiermee kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen, denkt ze. Daarom wil ze met kinderen werken. Gelijkheid en rechtvaardigheid tussen kinderen is soms al ver te zoeken. Hoe vaak komt het niet voor dat er pestgedrag is op school? Hoe vaak worden kinderen niet te kijk gezet op social media.

Sanne krijgt energie van het idee dat ze de wereld hiermee een heel klein stukje beter kan maken. Ze besluit deze droom werkelijkheid te maken. Ze verdiept zich in de mogelijkheden en volgt een opleiding. Vervolgens gaat ze aan de slag als zelfstandig coach, trainer en adviseur voor kinderen, ouders en scholen. Sanne heeft eindelijk haar draai gevonden 🙂 !

Tot slot
Dit was de laatste blog over de 6 logische niveaus van Bateson & Dilts. Deze eindigde met een behoorlijk ingrijpende ommezwaai voor Sanne. In de meeste gevallen is dat niet nodig om weer in je element te komen. Mijn advies is: kijk naar jezelf, naar je gedachtes en overtuigingen en naar je omgeving. Daar zit “ie” het vaakst. Wat kun en wil je veranderen? En heb je hier ondersteuning bij nodig, aarzel niet om contact met me op te nemen.

passie


        Coachingpraktijk Monique